Praha: Konference Zaměstnávání osob se zdravotním postižením aneb diverzita po česku

14.04.2011 21:32

Primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda dnes v Rezidenci primátora zahájil unikátní konferenci Zaměstnávání osob se zdravotním postižením aneb diverzita po česku.

Praha: Konference Zaměstnávání osob se zdravotním postižením aneb diverzita po česku

„Jsem si vědom toho, že osoby se zdravotním postižením jsou přes veškerou naši snahu stále lidé, kteří jsou na pracovním trhu diskriminováni. Vnímám, že zde máme k této věci veliký a významný dluh - padesát let se o tuto problematiku v zásadě nikdo nestaral," řekl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, který připomněl, že hlavní město Praha ve svém operačním programu Adaptabilita přináší finanční a ekonomické prostředky pro rozvoj této oblasti. Jak sám primátor zmínil, tato podpora není dostačující. Cílem programu Adaptabilita je podpořit profesní potenciál zaměstnanců, pomoci lidem, kterým ve vstupu na trh práce brání nějaká překážka, a v neposlední řadě investovat do rozvoje škol, nových studijních programů a vzdělávání učitelů.

„Zjišťoval jsem si počet osob se zdravotním postižením, které zaměstnává magistrát a toto číslo ukazuje, že máme v této oblasti hodně co dohánět," shrnul primátor Bohuslav Svoboda.

Konference je určena zejména zaměstnavatelům, kteří buď již osoby se zdravotním postižením zaměstnávají, nebo tuto možnost zvažují. Konference přinese mj. také nejnovější informace o navrhovaných legislativních změnách v podpoře zaměstnávání těchto lidí.

Komunita osob se zdravotním postižením je největší minoritou v ČR, která je reálně ohrožena sociálním vyloučením a znevýhodněním na trhu práce. Například v roce 2009 činil celkový počet evidovaných uchazečů o zaměstnání 452 799, z nichž bylo 64 045 OZP. Počet nabízených volných pracovních míst činil 48 254, z toho pro osoby se zdravotním postižením pouze 2 065, což představuje poměr 31 uchazečů z řad OZP na jedno volné pracovní místo.

Situace pro postižené není už dlouhodobě příznivá. Aktivní politika zaměstnanosti v ČR se snaží tuto situaci řešit. Problém je však hlubší a je třeba změnit celkové nahlížení na problematiku zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Napomoci může právě prosazování tzv. diverzit - přesněji řečeno diverzitních standardů chování vůči osobám se zdravotním postižením na pracovišti, spolu se zvyšováním informovanosti o specifikách na trhu práce a odbourávání přetrvávajících mýtů majoritní společnosti o postavení těchto lidí na trhu práce.

Projekt „Divezita pro OZP" (blíže viz www.diverzitaproozp.cz) si klade za cíl prolomit tyto i další bariéry a v rámci přenosu dobrých zkušeností z Rakouska, napomoci k úspěšnějšímu uplatnění osob se zdravotním postižením na trhu práce v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…