Praha: Krizový štáb projednal přípravy na odborářskou stávku

10.06.2011 16:24

Krizový štáb hl. m. Prahy dnes projednal přípravu na stávku, kterou odborové svazy ohlásily na pondělí 13. června.

Praha: Krizový štáb projednal přípravy na odborářskou stávku

Všechny složky jednotného bezpečnostního systému města včetně hasičů, záchranné služby a městské i státní policie mají zajištěny plné nebo posílené stavy a zajistí všechny nezbytné funkce města. Omezení dopravy, rozsah ohlášených blokád ani dobu trvání stávky odbory neoznámily, v této chvíli proto Praha vychází z horší varianty a počítá s výrazným kolapsem veřejné dopravy včetně metra.

Krizový štáb hl. m. Prahy dnes projednal přípravu na stávku, kterou odborové svazy ohlásily na pondělí 13. června. Všechny složky jednotného bezpečnostního systému města včetně hasičů, záchranné služby a městské i státní policie mají zajištěny plné nebo posílené stavy a zajistí všechny nezbytné funkce města. Omezení dopravy, rozsah ohlášených blokád ani dobu trvání stávky odbory neoznámily, v této chvíli proto Praha vychází z horší varianty a počítá s výrazným kolapsem veřejné dopravy včetně metra.

„Jsme připraveni v maximální možné míře, prioritou je zajištění provozu záchranné služby a hasičů, tedy ochrana zdraví a majetku. Se vší vážností žádám odboráře, aby ať už se rozhodnou pro jakoukoli formu stávky, umožnili těmto složkám fungovat. Rozsah omezení veřejné dopravy nejsme schopni ani zhruba odhadnout a tak to bude pravděpodobně až do pondělního rána, kdy přijdou řidiči na směnu a teprve oznámí, zda budou pracovat nebo ne. Musím proto požádat Pražany o dvě věci. Za prvé o pochopení. Jak nás ujistili odboráři z Dopravního podniku hl. m. Prahy není stávka namířena ani proti Praze ani proti Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, Praha se pouze stala místem střetu odborových stavů a vlády o některé reformní kroky, které jsou věcně nezbytné. Právo na stávku je naprosto legitimní, berme proto průvodní nepříjemnosti jako věc, kterou Praha musí prostě přežít. Neumíme ji nijak výrazně ovlivnit. Druhou věcí , kterou chci Pražanům i návštěvníkům města doporučit, je aby pokud to jen trochu jde, omezili pohyb po Praze. Zvažte aktuální situaci, pokud bydlíte daleko a je to možné, vezměte si raději volno, nebo nechte děti doma. Je velmi pravděpodobné, že se do práce nebo školy budete v pondělí dostávat velmi obtížně, protože pokud nevyjede metro, neumí ho Praha žádným způsobem nahradit. Říkám naprosto otevřeně, že pravděpodobně nebudeme do poslední chvíle vědět jaká bude strategie odborů, budeme muset reagovat až v pondělí a budou to nouzová a nevyhnutelně nedostatečná řešení," řekl primátor Bohuslav Svoboda.

„S odboráři Dopravního podniku hl. m. Prahy jsme jednali včera a bylo to korektní jednání. Slib ze strany odborů dopravního podniku je, že jejich stávka nebude blokační a management dopravního podniku zase nebude vstupovat do jejich organizace stávky ani nebude nikdo za stávku postižen. Bude tedy na rozhodnutí jednotlivých zaměstnanců zda budou stávkovat nebo pracovat. Na druhé straně jsme si vědomi toho, že jde o akci velkých odborových svazů a odbory pražského dopravního podniku jsou vázány solidaritou i centrální strategií, takže i když přístup odborářů byl poměrně vstřícný, může být faktický výsledek jiný. Odborové svazy už například vyhlásily, že pražské metro jezdit nebude, což je určitý posun. Mohu proto pouze potvrdit, že jsme připraveni reagovat na vývoj situace a pokusíme se zabezpečit alespoň provoz páteřních tras veřejné dopravy - s vědomím, že pokud se opravdu zastaví metro, nelze jeho kapacitu žádným způsobem nahradit,"konstatoval první náměstek primátora Karel Březina.

Pražský krizový štáb je připraven sejít s kdykoli, kdy budou k dispozici nové informace nebo to bude potřebné. V této chvíli plánuje další zasedání v pondělí časně ráno. První náměstek primátora Karel Březina bude v pondělí už od tří ráno osobně v Dopravním podniku hl. m. Prahy, kde se bude řešit aktuální postup ve vazbě na to, jak budou postupovat odbory a kolik lidí se do stávky nakonec zapojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…