Praha: Setkání Svazu měst a obcí Středočeského kraje

29.03.2011 11:16

Letošní poslední setkání Svazu měst a obcí České republiky se konalo v hlavním městě Praze, kde k přítomným promluvil i primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Praha: Setkání Svazu měst a obcí Středočeského kraje

Na setkání se hovořilo o novinkách v legislativě, o možnostech financování obcí a v neposlední řadě i o Nadačním fondu Svazu na podporu místní samosprávy.

 

Primátor dnes promluvil na setkání Svazu měst a obcí Středočeského krajePrimátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda přivítal účastníky v prostorách magistrátu hl. m. Prahy a vyjádřil se k programu Svazu města a obcí České republiky: „Není náhodou, že letošními tématy těchto krajských setkání byly i aktuální legislativa a financování obcí. Právě tyto dvě oblasti totiž patrně nejzávažnějším způsobem ovlivňují, ať již pozitivně či negativně, život v obcích a městech a tedy i fungování obecní samosprávy."

Bohuslav Svoboda zmínil i některé sporné body, kterým musí města i kraje nově čelit: „Je možné nalézt i problematické body, které mohou vnášet mezi jednotlivé územní samosprávné celky určité rozpory, například je to otázka rozpočtového určení daní. Myslím si, že úvahy o přerozdělování sdílených daní mezi jednotlivé územní samosprávné celky je třeba vést výhradně na základě apolitické a odborné diskuse a s definováním komplexního ekonomického dopadu případných změn. Domnívám se, že jedna ze základních rolí Svazu měst a obcí České republiky by měla spočívat i v tom, aby fungoval jako jakési odborné diskusní fórum rozdílných stanovisek obcí
a měst."

Svaz měst a obcí České republiky se na dnešním setkání zabýval odbornými tématy, jakými jsou plánované resortní reformy, církevní restituce, herní zákon a optimalizace poštovní pobočkové sítě.

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací založenou jako zájmové sdružení právnických osob. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. V současné době Svaz sdružuje kolem dvou a půl tisíce měst a obcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…