Praha: Stěžejní opravy tramvajových tratí v letošním roce

09.03.2011 15:46

Stav a potřebu rekonstrukcí a oprav tramvajových tratí na území hl. m. Prahy projednala dnes pracovní porada, kterou svolal první náměstek primátora hl. m. Prahy Karel Březina.

Praha: Stěžejní opravy tramvajových tratí v letošním roce

„Situaci jsme na základě pokladů Dopravního podniku hlavního města Prahy posuzovali z několika hledisek. A to s ohledem na stáří tratí, jejich dřívější opravy, na intenzitu provozu tramvají, eventuelně individuální automobilové dopravy, podle typů nasazovaných vozů a stavebně-technického řešení tratí a s přihlédnutím k hlukové zátěži a v neposlední řadě i k následkům letošní extrémní zimy. V havarijním stavu, a nebo se mu blíží, jsou čtyři tratě: Zenklova, obratiště Podbaba, Podolské nábřeží a Hlávkův most," konstatoval náměstek primátora Karel Březina.

* Zenklova - pochází z let 1980 až 2007, jde o problematickou dlouhou trať z BKV panelů, s různorodou úrovní, danou opakovanými rekonstrukcemi různých, vesměs nesouvislých úseků trati. Situaci komplikuje stavební uzávěra z titulu výstavby městského okruhu. Je připravena rekonstrukce a oprava nejzchátralejších úseků. První etapa začne již tento měsíc.

* Obratiště Podbaba - výstavba nové trati proběhne v roce 2011. Stávající trať je nesjízdná pro vozy 15T.

* Podolské nábřeží - trať se svrškem z velkoplošných panelů BKV z roku 1984 je extrémně zatížená (špičkový interval vlaků 120 s), nevhodné použití panelů na trať na zvýšeném pásu způsobuje potíže s geometrií tratě a se značnou hlučností. Trať je problematicky sjízdná pro vozy 15T. Stěžejní akce roku 2011.

* Hlávkův most - předpokládaná sjízdnost trati je do 4 let ve vazbě na rekonstrukci celého mostu.

Na dalších tratích s ohledem na jejich stav je omezen provoz některých typů tramvají, např. na Masarykově nábřeží, kde statický stav technologických tunelů Národního divadla pod tramvajovou tratí, nevyhovuje provozu tramvají 14T. Dále na některých tratích z BKV panelů, kde různě pokleslé panely jsou důvodem omezené rychlosti a také překážkou pro provoz tramvají 15T.

Jak náměstek primátora Březina připomněl, letos již proběhla ve zkráceném termínu rekonstrukce tramvajové trati U Výstaviště, jejíž kolejiště patřilo k nejstarším v Praze. Několikrát odkládaná oprava byla naprosto nezbytná, právě i s ohledem na nevhodné podmínky pro provoz moderních typů tramvají.

Pokud jde o hlukovou zátěž, připomněl náměstek primátora Karel Březina výjimku, která byla Dopravnímu podniku hl. m. Prahy udělena v roce 2006 s tím, že snížení hlukové zátěže na nebo pod úroveň hygienických limitů by mělo být v celé tramvajové síti dosaženo nejpozději v roce 2022. „Je třeba zdůraznit, že prováděné rekonstrukce tramvajových tratí vždy přinášejí snížení hlukové zátěže. To se prokázalo jak na Poděbradské, tak na Plzeňské. Účinné je jak vložení protihlukových a antivibračních prvků, tak použití vhodných kolejnic a samozřejmě nasazení méně hlučných vozů. Ovšem i přes veškerou snahu v oblasti kolejové sítě a na vozovém parku může dojít k nedodržení hlukových limitů pro některé objekty v těsné blízkosti frekventovaných tramvajových tratí, což je nutné řešit dalšími opatřeními," řekl náměstek Březina.

Aktuální rekonstrukční činnost je zaměřena zejména na trasu páteřní tramvajové linky číslo 17. Nábřeží Edvarda Beneše a ulice U Výstaviště již byly opraveny, letos kromě rekonstrukce Podolského nábřeží bude probíhat řada úprav i v úseku Braník - Modřany, kde stěžejní aktivitou bude komplexní oprava mostu přes Komořanskou ulici, jehož špatný technický stav vedl v září 2009 k třítýdennímu nucenému přerušení provozu. Oprava však tehdy byla pouze provizorní.

Ve spolupráci s Ministerstvem kultury budeme letos rekonstruovat i nábřežní úsek Mánes - Staroměstská. Cílem je koordinace všech stavebních aktivit Dopravního podniku, Národního divadla a Národní knihovny v dotčeném úseku do jediné stavební sezony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…