Šumperk: 19 měsíců a 19 dní – tak dlouho se stavěl bazén

28.05.2020 20:51

Přesně 19 měsíců a stejný počet dní trvala modernizace krytého bazénu Na Benátkách v Šumperku. Předání stavby je naplánováno na 3. června.

Šumperk: 19 měsíců a 19 dní – tak dlouho se stavěl bazén
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Poté by zhruba do šesti týdnů měla proběhnout kolaudace, následovat budou zátěžové zkoušky a zkušební provoz. Pro veřejnost by se bazén měl otevřít 1. září.

Po vstupu do budovy krytého bazénu, která je bezbariérová, návštěvníci projdou turnikety. Ty je díky čipu komfortně odbaví. Pak už příchozí zamíří do šaten, které jsou zvlášť pro ženy a muže. Nechybějí zde přebalovací pulty, fény, ve sprchách je například i ždímačka na plavky.

Po pár krocích se milovník plavání ocitne v hlavní bazénové hale s efektním kruhovým oknem s výhledem do okolní zeleně. Návštěvníci zde budou mít k dispozici pětadvacetimetrový bazén s parametry pro závodní plavání. Malý dětský bazén s vodními tryskami a vířivku pro 10 osob. Z hlavní bazénové haly lze vystoupat i k ústí tobogánu. Atrakce je dlouhá téměř sto metrů, adrenalinový zážitek ze sjezdu umocní i světelné efekty.

„Prosklenou boční stěnu bude možné v létě otevřít a propojit venkovní relaxační plochu s vnitřním bazénem a sociálním zázemím,“ popisuje novinky Milan Jurčíček, vedoucí provozu bazénu.

Návštěvníci bazénu budou moci využít dvě společné ohřívárny – parní i finskou. Zcela nový rozměr získá i bufet s výhledem na brouzdaliště. „Díky tomu budou moci například rodiče v příjemném prostředí sledovat výuku plavání svého dítěte,“ doplnil vedoucí provozu. Ve venkovní části budou mít lidé k dispozici zážitkový nerezový bazén s vířivkou pro deset osob a protiproudem a klouzačku, kterou budou moci sjíždět tři osoby zároveň.

„Jedním z největších taháků bude jistě wellness v přízemní části budovy. Zde budou moci lidé relaxovat v Kneippových lázních, vybrat si budou moci mezi čtyřmi saunami, milovníci saunování jistě ocení i ochlazovací nerezový bazén s možností vyplavání ven, ochlazování pomocí vědra či posezení na venkovní terase. Scházet zde nebude ani možnost občerstvení,“ vyjmenoval Milan Jurčíček novinářům, kteří přijali pozvání na tiskovou konferenci. Tu vedení města uspořádalo přímo v budově bazénu. Návštěvníci si mohli prohlédnout nejen prostory určené pro veřejnost, ale i zázemí provozu.

„Náklady na stavbu jsou k dnešnímu dni 170 milionů korun. I přes to, že jsme museli řešit mnoho nečekaných problémů, myslím, že vše dopadlo velice dobře, a to zejména díky kvalitní práci zhotovitele, kterým je firma PKS stavby a společnosti IREA, která zajišťovala stavební dozor,“ uvedl ředitel Podniků města Šumperka, které mají bazén pod svými křídly, Miroslav Pospíšil.

Informoval, že v rámci zkušebního provozu během prázdnin by sportoviště mohly navštěvovat uzavřené skupiny, například členové plaveckého oddílu, kteří by prověřili technologii a otestovali jednotlivé provozy včetně pro ně vybudované rozcvičovny.

Základní hodinové vstupné pro dospělého návštěvníka bude 75 korun. „Ceník je koncipován tak, aby byl bazén přístupný široké veřejnosti. Naší rolí není konkurovat privátnímu sektoru, který musí pracovat s tržními cenami. Výhodnější vstupné budou mít takzvaní abonenti, kteří si pořídí čip. Díky němu budou mít dvacetiprocentní slevu,“ doplnil Miroslav Pospíšil.

„Tyto provozy nejsou nikdy ziskové, vždy musí být provozní dotace ze strany majitele. To znamená, že město Šumperk bude výrazným donátorem provozu, bez toho by to nešlo,“ doplnil starosta Tomáš Spurný, který zároveň poděkoval všem, kteří se na stavbě podíleli, za perfektně odvedenou práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…