Uherský Brod: Švýcarský velvyslanec si prohlédl stavbu dopravního terminálu

15.10.2014 7:33

Uherský Brod navštívil velvyslanec Švýcarské konfederace J. E. Markus-Alexander Antonietti s doprovodem. Svou návštěvu zařadil pan velvyslanec do programu díky realizaci projektu Dopravní terminál Uherský Brod – II. etapa, který je podpořen z Programu švýcarsko-české spolupráce částkou 5 520 758 švýcarských franků.

Uherský Brod: Švýcarský velvyslanec si prohlédl stavbu dopravního terminálu
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Nejprve se na radnici setkal s představiteli našeho města. Starosta Patrik Kunčar ho krátce seznámil s historií a současností Uherského Brodu. „Jsem rád, že také díky pomoci švýcarských fondů se naše město může v posledních letech více rozvíjet," řekl starosta Kunčar.

Velvyslanec Antonietti, který je ve funkci od září loňského roku, uvedl, že jeho země hodně investuje do rozvoje našeho regionu. Má také hodně kontaktů s Českou republikou, a to jak na ekonomické, tak na politické nebo společenské úrovni. „Pro mne jako velvyslance je důležité, aby lidé v České republice věděli, kde je Švýcarsko a jak jeho obyvatelé žijí."

Pan velvyslanec se velmi zajímal o stavbu dopravního terminálu, o výhody a nevýhody naší spolupráce se švýcarskou stranou a chtěl znát konkrétní poznatky z čerpání švýcarských fondů i jejich administrace. „Je důležité, aby naši občané věděli, kam jdou jejich daně a co za ně bude pořízeno. Pak v nás mají důvěru a budou chtít spolupracovat," vysvětlil pan Markus-Alexander Antonietti.

Zástupci Uherského Brodu ho seznámili také s rozšiřujícími projekty. Ty by bylo možné z dotačních peněz, které byly vysoutěžením ušetřeny,  postavit. Jedná se především o dvě záchytná parkoviště v těsné blízkosti dopravního terminálu a o generální opravu tzv. velkých schodů.

Velvyslanec Markus-Alexander Antonietti se ale nespokojil jen s popisem prací, ale chtěl je vidět na vlastní oči. Zjistil, že po čtyřech měsících je v realizaci dopravního teminálu znatelný posun jak na části, kterou zajišťuje město Uherský Brod, tak také na části partnera projektu, kterým je Správa železniční a dopravní cesty, s. o.

V první fázi byly provedeny demolice staré nákladové rampy a ostatních nevyužívaných objektů, včetně vybourání hlubokých základů rampy. Před dokončením je nová nákladová rampa z druhé strany kolejiště, byly položeny nové sítě, přípojky a přeložky sítí, dále byly realizovány piloty a hlavice pilot pro osazení ocelové konstrukce zastřešení nástupišť a zahájena montáž ocelové konstrukce zastřešení nástupišť. Na stavbě SŽDC byly sneseny koleje, upraven železniční spodek i svršek a aktuálně si pan velvyslanec prohlédl kladení železničních pražců.

„Veřejná doprava je důležitá, a proto ji podporujeme," řekl velvyslanec po zhlédnutí průběhu prací a vyjádřil svou spokojenost s jejich vývojem.

Součástí návštěvy Uherského Brodu byla také prohlídka expozice a výrobních provozů České zbrojovky. Role průvodce se zde ujal Radek Hauerland, který velmi zasvěceně seznámil vzácné hosty s historií, ale i současným výrobním programem firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: uherskybrod.cz

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…