Ústí nad Labem: Tři stovky zájemců si prohlédly architektonický skvost

18.09.2017 17:30

Tři sta zájemců si našlo cestu do nitra vodní elektrárny Střekov Skupiny ČEZ, která byla přístupná veřejnosti po dva uplynulé víkendy (202 + 98) v rámci Dnů evropského dědictví. Byli to jak jednotlivci, tak i rodiny s dětmi bydlící nejen v severních Čechách. „Domácí“ ovšem převažovali, ať již přijeli nebo došli z nedaleké Brné, přímo z Ústí, Děčína, Chomutova či Lovosic.

Ústí nad Labem: Tři stovky zájemců si prohlédly architektonický skvost
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Vodní elektrárna Střekov má tři vertikální Kaplanovy turbíny a instalovaný výkon 19,5 MW, přičemž elektřinu vyrábí již od roku 1936. Je největší vodní elektrárnou na severu Čech. V roce 2016 pomocí trojice vertikálních Kaplanových turbín dodala do rozvodné sítě zhruba 89,66 GWh ekologicky čisté energie; v prvním pololetí letošního roku se její výroba pohybovala kolem 47,71 GWh. Hlavním účelem využití celého vodního díla Střekov (Masarykovo zdymadlo patří Povodí Labe a elektrárna Skupině ČEZ), je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho umožňuje i bezpečný rybí přechod.

„Jsme z Chomutova a tam, i v jeho okolí, máme pochopitelně všechny památky přístupné během Dnů evropského dědictví prošlápnuty, prakticky i několikrát. Proto jsme se letos rozhodli, že zavítáme za pamětihodnostmi v Ústí nad Labem. Začali jsme prohlídkou vodní elektrárny Střekov, teď zamíříme do kostela svatého Floriána a úplně nakonec si necháme parmí vodárnu Střekov,“ uvedl například za svou rodinu Jaroslav Novotný. Toho navíc zajímala obě technická díla i díky jeho energetické profesi.

Loňský pokles zájmu způsobila rekonstrukce

Z hlediska své profese, ovšem památkářské, se zajímal o vodní elektrárnu Střekov i Jiří Bureš z Děčína: „Masarykovo zdymadlo a vodní elektrárna Střekov byly ve své době úžasnou stavbou, která za první republiky patřila mezi špičkové záležitosti. Dnes se řadí celý komplex mezi architektonické klenoty a právem patří mezi naše industriální dědictví. Masarykovo zdymadlo přitom znám, neboť jsem před lety za Národní památkový ústav dohlížel na postup betonování jezového pole. Vodní elektrárnu Střekov jsem si ovšem tehdy neprohlédl. Tak jsme s rodinou využili dnešní možnosti a moc se nám tu líbí.“

Za celý loňský rok si vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 665 zájemců. Deficit oproti předchozím rokům způsobila rekonstrukce lávky Masarykovo zdymadla, čímž byla elektrárna znepřístupněna veřejnosti právě během loňských Dnů evropského dědictví a také v listopadovém Týdnu vědy a techniky Akademie věd ČR. Nicméně jen v letech 2008 až 2016 si vodní elektrárnu Střekov prohlédlo 8 387 osob. V prvním pololetí letošního roku jich už bylo 545 a nyní k nim přibylo dalších 300.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.