Adámková (ANO): Nevíme, v jakém stavu sem ti lidé přicházejí

11.03.2022 18:09

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Adámková (ANO): Nevíme, v jakém stavu sem ti lidé přicházejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesorka Věra Adámková

Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi jenom několik vět. Hnutí ANO - já bych tady zklidnila trošku emoce, už je mi jasné, proč když jednají pánové, často řinčí zbraně. Je to zbytečné. Hnutí ANO jednoznačně podporuje jakoukoli pomoc samozřejmě obyvatelům Ukrajiny. Nám je nesmírně líto těch obyčejných lidí, kteří za nic nemohou a trpí a nikdy nepochybujte o naší dobré vůli. Pomáháme jak můžeme. To je jedna věc.

Na druhou stranu, a o tom jsme tady mluvili před několika dny, i to byl jeden z našich důvodů, proč jsme nemohli podpořit rozpočet, protože chápeme, že resort zdravotnictví - do jiného já mluvit nebudu - je samozřejmě v současné době vystaven a bude vystaven velkému tlaku nutné pomoci, péče obyvatelům, kteří prosím pěkně uvědomte si, mají úplně jiný zdravotní stav než my. My nevíme, v jakém stavu sem ti lidé přicházejí, ty nemoci jsou skutečně provázané.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

To znamená, že my se pouze ptáme, protože nás se ptají naši občané. A my jsme povinni se ptát a koho jiného než vlády, která předkládá tyto zákony. Není možné ani jinak dělat. Čili prosím pěkně, my se musíme ptát na to, jak bude zajištěna péče stomatologů, na to, jak bude zajištěna péče psychologů.

Pan ministr se dotkl velmi citlivého tématu, a to je zejména dětská psychologie. Máme nedostatek dětských psychologů, dlouhé čekací doby. To je realita. To, co my budeme dělat, a hnutí ANO to už dělá, je samozřejmě apel na pojišťovny, aby nasmlouvali ty, kteří splňují všechny podmínky, třeba v oboru dětská psychologie, protože to bude velmi potřeba.

Čili prosím pěkně naše podmínky a naše poznámky jsou velmi konstruktivní, jsou směrem k lidem. V žádném případě to neznamená jakoukoli omezenou pomoc pro obyvatele Ukrajiny či jinak postižené osoby, které mohou samozřejmě přijít kdykoli jindy, ale ptáme se, protože se ptát musíme. (Předsedající: Čas!) Kdybychom se neptali, bylo by to nezodpovědné (Předsedající: Váš čas!) vůči našim voličům a pacientům.

A velmi děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.