Babák (VV): Podnikatelé by měli mít méně papírování

04.04.2011 14:59

Věci veřejné chtějí ulehčit malým a středním podnikatelům.

Babák (VV): Podnikatelé by měli mít méně papírování

Poslanci této strany by totiž rádi prosadili legislativní změnu, která by zrušila povinné knihy jízd.

„Naše myšlenka je zbavit malé a střední podnikatele nesmyslného papírování. Povinnost vypisovat, jestli jedu na služební cestu z Brna do Blanska a zda to byl náklad na dosažení a udržení příjmů, opravdu považujeme za zbytečnou," poukazuje poslanec Michal Babák na typický příklad toho, jak zbytečná byrokracie zatěžuje živnostníky, kteří si chtějí náklady na provoz firemního auta odečíst z daní. S velkým pochopením se to u nich ale nesetkává. „Obrací se na mě řada podnikatelů a apeluje, abychom jim jako zákonodárci, v této věci ulevili," říká Babák.

Podle poslance Věcí veřejných jde o administrativní zátěž, kterou na jedné straně živnostníci často obcházejí a na druhé straně finanční úřady těžko kontrolují: „Z praxe víme, že podnikatelé vedou knihy jízd často formálně a mnohdy je dopisují zpětně. Úředníci nad nimi většinou přivírají oči vzhledem k tomu, že jde o marginální dopad na daňový zaklad. Obě strany by měly být těchto absurdních tanečků ušetřeny." Babák proto přišel s návrhem, aby podnikatelům odpadla povinnost vést knihu jízd pro firemní auto, pokud s ním neprojezdí víc než třicet tisíc korun za měsíc.

Ve vnitrostranickém referendu s touto myšlenkou vyslovily souhlas téměř tři čtvrtiny hlasujících Véčkařů. „Je to o zrušení papírování. Není to otázka zvyšování odpisového paušálu z dnešních šedesáti na tři sta šedesát tisíc korun ročně. O limitu provozních nákladů ve výši třiceti tisíc měsíčně můžeme ještě diskutovat, jestli je adekvátně nastavená," poznamenává Babák. Podle něho by se nová úprava týkala menších a středních podnikatelů, kteří nemají víc než pět firemních vozů. „Velcí podnikatelé, s rozsáhlým vozovým parkem, knihu jízd beztak vést musejí například kvůli kontrole zaměstnanců," dodává poslanec.

„Rádi bychom ve sněmovně podali vlastní poslanecký návrh Věcí veřejných, který by dnešní povinnost v zákoně o účetnictví zrušil. Budeme o tom jednat s ministerstvem financí," říká Babák. Podle něj by to byl jeden z kroků, které by pomohly nastolit větší důvěru mezi finančními úřady a poplatníky.

Věci veřejné kromě toho chtějí podnikatele podporovat v rámci daňové reformy například snížením povinného sociálního pojištění.

Více:
Babák k silniční novele: Jsem spokojen. Tejc radši nehlasoval

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.