Balaštíková (ANO): Mám pocit, že tady se všechno dělá tajně, byť jste to byl oznámit v Bruselu

13.07.2022 20:33

Projev na 29. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2022 k zákonu o ekologickém zemědělství

Balaštíková (ANO): Mám pocit, že tady se všechno dělá tajně, byť jste to byl oznámit v Bruselu
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dobrý den, kolegyně a kolegové.

Já vím, že se nacházíme ve třetím čtení. Chtěla bych také pochválit za pomoc při přípravě těch pozměňovacích návrhů. Ale teď tady vystoupím s bodem, který je k ekologickému zemědělství, myslím, že s tím souvisí, a nemám kdy jindy, pane ministře, k vám pohovořit, než v tomhle bodě, a proto tak činím. A jedná se mi o priority zemědělství při předsednictví, které už u nás nastalo.

A já jsem očekávala, co vy připravíte, zvláště v situaci, která tady nastává. A já vím, že vy máte názor, že nás nečeká nedostatek potravin, v tom se zcela určitě rozcházíme, ale co si myslím, že nás očekává určitě - nedostatek peněz, nedostatek plynu, nedostatek elektrické energie, nedostatek hnojiv.

A já bych očekávala, že vy v těch svých prioritách se i zasadíte o to, aby i ekologické zemědělství, a to jsme vždycky kritizovali, mělo nastavenou nějakou produkci. Já si myslím, že ekologické zemědělství sem bezesporu patří. Já jsem z kraje, který má hodně chráněných krajinných území, tím pádem tam máme i hodně ekologických zemědělců a já si jich nesmírně vážím, ale já si vážím těch, kteří produkují, já si nevážím těch, kteří si chodí pro peníze. A my opravdu nemáme jako Česká republika nastavenou nějakou produkci, kterou po nich požadujeme, jestli to má být polovina produkce konvenčního zemědělství...

A já jsem očekávala, že vy tady toto napravíte, zvláště v době, kdy vy máte vlastně většinu ve vládě, my jsme byli menšinová vláda, takže pokud mně chcete odpovědět, že samozřejmě jsme to mohli nastavit i my, nemohli, ministr zemědělství nebyl za naše hnutí a byli jsme menšinová vláda, takže ta podpora tady nebyla. Tím spíš bych očekávala, že si to dáte do priorit a budete se tím zabývat.

Moje překvapení je samozřejmě, že vy to vůbec neřešíte, myslíte, že jste s tím spokojen. Já chápu i to, že možná váš pohled na to, co nastane, bude jiný, já si myslím, že měsíc říjen nás všechny vyvede z omylu a postaví nás do reality, a myslím si, že pro nikoho z nás nebude příjemná. A proto vlastně tady k vám promlouvám z tohohle místa k této otázce. Budu velice ráda - a budu tomu i nápomocná, protože se to bude týkat řady zemědělců ze Zlínského kraje, které zastupuju, a jsou to opravdu velmi kvalitní zemědělci, ekologičtí.

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí

A pak i my tam máme ty, já jim říkám - vyčuránky, kteří si to prostě jenom tak dělají a poškozují právě ty, kteří produkují. A já jsem očekávala, že vy to napravíte. Navíc jste z toho zemědělského rezortu, myslím, že máte i vztah k ekologickému zemědělství, a pro mě je překvapením, že nic z toho jsem nikde nenašla.

Je také pro mě překvapením, že včera jsme tady s kolegy vůbec hledali, jaké máte priority, já mám pocit, že tady se všechno dělá tajně, byť jste to byl oznámit v Bruselu, a my to všechno řešíme ex po. A vlastně tohle moje vystoupení k tomu, že nemám jinou možnost jak teď, budu ráda, když se to změní a když Ministerstvo zemědělství otázku toho ekologického zemědělství a kdo by - jak by měl produkovat ekologický zemědělec - rozšíří, protože říkám, já tady mluvím za ty, kteří jsou kvalitní, kteří produkují, a poškozují je právě ti, kteří ne.

A jestli nechceme, aby se pořád jakoby to konvenční zemědělství s tím ekologickým hádalo, protože oni přece mají dostatek peněz na hektar, na svoji živočišnou mají mnohem víc peněz - ano, samozřejmě mohou někteří říci, že to ani to nestačí. Ale já bych očekávala, že teď během toho předsednictví vy ty kroky uděláte a tyhle ty naše zemědělské obory podpoříte a budete za to bojovat, aby se ty podmínky takto nastavily, a urovnáte i ten vztah mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím.

Vůbec tady nehovořím o velkých a malých, já jsem byla ta, která vždycky tvrdila, že jsou jenom ti schopní a neschopní, produkující neprodukující. A mrzí mě, že Ministerstvo zemědělství toto nedělá, byť má vlastně na to dneska hlasy ve vládě.

Takže já vám děkuju za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy