Bělobrádek (KDU-ČSL): Spolupráce s kanadskou provincií Ontario je velmi perspektivní

01.09.2017 13:02

Petr Očko, předseda Technologické agentury České republiky, a Reza Moridi, ministr pro výzkum, inovace a vědu kanadské provincie Ontario, dnes v Praze podepsali Memorandum o porozumění. Dokument má podpořit a propagovat bilaterální a multilaterální aktivity vědeckého výzkumu a vývoje mezi Českou republikou a Ontariem.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Spolupráce s kanadskou provincií Ontario je velmi perspektivní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Memorandum pomůže posílit spolupráci mezi oběma zeměmi a zaměří se především na sdílení špičkového aplikovaného výzkumu a osvědčených postupů v oblastech jejich společného zájmu. Hlavními obory spolupráce budou mimo jiné informační a komunikační technologie, biotechnologie, pokročilé výrobní systémy a genomika.

Navazování nových partnerství v oblasti výzkumu a vývoje je důležitou součástí rozvoje obou ekonomik. „V Ontariu i České republice existuje silná vědecká komunita. Těší mě, že obě naše jurisdikce budou spolupracovat na vývoji inovativních objevů, ze kterých budou moci těžit příští generace. Věda a technologie jsou klíčovým, stále rostoucím sektorem a díky posilování našich vzájemných vazeb mohou nyní Ontario a Česká republika prozkoumat nové cesty mezinárodní spolupráce,” řekl R. Moridi. Ten se již v rámci své návštěvy České republiky setkal s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem a místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem. „Kanadská provincie Ontario patří ve výzkumu a inovacích k nejsilnějším regionům Severní Ameriky a další rozvoj spolupráce je pro Českou republiku a její vědeckovýzkumný sektor, ale i inovační podnikatelské prostředí, velmi perspektivní," řekl k setkání Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Obě země se v poslední době snaží oživit diplomatické styky. Ministr Moridi s delegací zástupců ontarijského výzkumu a vysokých škol je ve dnech 31. srpna a 1. září na návštěvě v České republice, kde je jeho úkolem budovat strategická partnerství a zlepšit zavádění inovací. Přímo tak navazuje na českou březnovou výpravu do Kanady vedenou Lubomírem Zaorálkem, která měla taktéž za cíl podpořit vzájemné obchodní vazby a ekonomickou spolupráci, jejíž značný potenciál zůstává zatím spíše nevyužitý.

  • Memorandum o porozumění bude platné do roku 2022.
  • Formy spolupráce mezi oběma zeměmi zahrnují společné semináře, workshopy, sympozia a jiná vědecká setkání, specifické projekty bilaterální spolupráce na výzkumu, vývoji a inovacích, a vzdělávací aktivity.
  • Ontario se v množství ICT firem řadí na druhé místo v celé Severní Americe hned za Kalifornii.
  • Top 10 světových zdravotnických společností podle příjmů provádí v Ontariu své klinické testy.
  • V Ontariu sídlí přibližně 1 900 firem z oblasti biologických věd, to je 43 % z celé Kanady.

Přečtěte si, proč podniky směřují své investice do Ontaria (ZDE - anglicky)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…