Červinka (ODS): „Boj“ za sociální politiku? Ne, jen pokus o rozumnou diskuzi

02.02.2014 10:57

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám na článek paní primátorky reagovat či nikoli, ale nakonec jsem se rozhodl, že si to zaslouží. Už jenom proto, že si ji vážím a proto, že mě její reakce velice potěšila. Na druhou stranu vůbec netuším, co ji na mém článku tolik rozčílilo, pobouřilo.

Červinka (ODS): „Boj“ za sociální politiku? Ne, jen pokus o rozumnou diskuzi
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Článek na mém blogu „O sociálních službách v Liberci“ byl vyjádřením mého názoru na danou problematiku a domnívám se i konstruktivním návrhem řešení problematiky financování sociálních služby městem a rozhodně si nemyslím, že by byl jen planým kritizováním. Naopak, pojmenoval jsem věci, které se mi nelíbí a které bych řešil jinak a navrhl jsme svůj přístup k věci. Ptám se: Co je na tom tak špatného? Měl jsem ale pocit, že by mohl můj názor někoho zajímat, a nakonec se i pár čtenářů našlo. Navíc jsem měl pocit, že tím možná přispěji ke konstruktivní diskuzi na dané téma, která, jak se domnívám, je potřeba. Proto jsem nevolil apriori konfrontační tón a maximálně jsem se snažil o věcnost. Jinak má ale paní primátorka samozřejmě pravdu, že vím, kde leží její kancelář a že jsem možná měl na její dveře zaklepat, ale pravdou také je, že jsem klepal jinde. Předkladatelem podkladů pro schválení pravidel rozdělování dotací na sociální služby byl pan náměstek Svoboda a jeho odbor. A s nimi jsem také komunikoval. Paní primátorka mi mírně řečeno křivdí, tvrdí-li, že se chovám tak, že lepé nedělat nic a jen prázdně kritizovat. Já jsem se naopak aktivně zapojil a v okamžiku, kdy jsme byl odborem osloven, abych podklady připomínkoval, tak jsem se celou věcí velmi podrobně zabýval, poskytl jsem jak odboru, tak panu náměstkovi své připomínky a sdělil jsem i své výhrady k přístupu, který navrhují jako celku. Podal jsem ruku, byl jsem konstruktivní, odpracoval jsem to. Našel jsem si také cestu do kanceláře pana náměstka a své výhrady jsem mu sdělil.

Dokonce několikrát.

V každém případě pravidla pro rozdělování dotací na sociální služby nakonec zastupitelstvem prošla i bez našich hlasů v podstatě v podobě, ve které byla předložena. Skutečně si nejsem jist tím, že je to z dlouhodobého hlediska ten správný způsob přerozdělování těchto prostředků, ale to už je o rozdílném vidění světa. Stále si myslím, že je lepší zaplatit poskytovatelům služby, které si někdo odebere, než jen pasivně poskytnout dotaci a čekat, zda to ve svém důsledku budou dobře utracené peníze.  Nehledě na to, že i těm poskytovatelům by to nakonec mnohem lépe a dlouhodoběji.

Ondřej Červinka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu