Červinka (ODS): „Boj“ za sociální politiku? Ne, jen pokus o rozumnou diskuzi

02.02.2014 10:57

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám na článek paní primátorky reagovat či nikoli, ale nakonec jsem se rozhodl, že si to zaslouží. Už jenom proto, že si ji vážím a proto, že mě její reakce velice potěšila. Na druhou stranu vůbec netuším, co ji na mém článku tolik rozčílilo, pobouřilo.

Červinka (ODS): „Boj“ za sociální politiku? Ne, jen pokus o rozumnou diskuzi
Foto: ODS
Popisek: Ing. Ondřej Červinka

Článek na mém blogu „O sociálních službách v Liberci“ byl vyjádřením mého názoru na danou problematiku a domnívám se i konstruktivním návrhem řešení problematiky financování sociálních služby městem a rozhodně si nemyslím, že by byl jen planým kritizováním. Naopak, pojmenoval jsem věci, které se mi nelíbí a které bych řešil jinak a navrhl jsme svůj přístup k věci. Ptám se: Co je na tom tak špatného? Měl jsem ale pocit, že by mohl můj názor někoho zajímat, a nakonec se i pár čtenářů našlo. Navíc jsem měl pocit, že tím možná přispěji ke konstruktivní diskuzi na dané téma, která, jak se domnívám, je potřeba. Proto jsem nevolil apriori konfrontační tón a maximálně jsem se snažil o věcnost. Jinak má ale paní primátorka samozřejmě pravdu, že vím, kde leží její kancelář a že jsem možná měl na její dveře zaklepat, ale pravdou také je, že jsem klepal jinde. Předkladatelem podkladů pro schválení pravidel rozdělování dotací na sociální služby byl pan náměstek Svoboda a jeho odbor. A s nimi jsem také komunikoval. Paní primátorka mi mírně řečeno křivdí, tvrdí-li, že se chovám tak, že lepé nedělat nic a jen prázdně kritizovat. Já jsem se naopak aktivně zapojil a v okamžiku, kdy jsme byl odborem osloven, abych podklady připomínkoval, tak jsem se celou věcí velmi podrobně zabýval, poskytl jsem jak odboru, tak panu náměstkovi své připomínky a sdělil jsem i své výhrady k přístupu, který navrhují jako celku. Podal jsem ruku, byl jsem konstruktivní, odpracoval jsem to. Našel jsem si také cestu do kanceláře pana náměstka a své výhrady jsem mu sdělil.

Dokonce několikrát.

V každém případě pravidla pro rozdělování dotací na sociální služby nakonec zastupitelstvem prošla i bez našich hlasů v podstatě v podobě, ve které byla předložena. Skutečně si nejsem jist tím, že je to z dlouhodobého hlediska ten správný způsob přerozdělování těchto prostředků, ale to už je o rozdílném vidění světa. Stále si myslím, že je lepší zaplatit poskytovatelům služby, které si někdo odebere, než jen pasivně poskytnout dotaci a čekat, zda to ve svém důsledku budou dobře utracené peníze.  Nehledě na to, že i těm poskytovatelům by to nakonec mnohem lépe a dlouhodoběji.

Ondřej Červinka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…