Chalupný (ZpL): Proč byla zrušena krajská Komise pro veřejné zakázky?

01.08.2014 15:31

Předseda Komise pro veřejné zakázky na kraji nesouhlasí s tvrzením hejtmana Půty, že již Komise splnila svůj účel a je tudíž nadále zbytečná.

Chalupný (ZpL): Proč byla zrušena krajská Komise pro veřejné zakázky?
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Komise pro veřejné zakázky sice rok pracovala a navrhla do novely krajské Směrnice pro veřejné zakázky zásadní změny vedoucí k odstranění nehospodárnosti v oblasti veřejných zakázek, krajští politici a úředníci ovšem podstatnou část navržených změn do novely nezapracovali, takže tato ,,nová“ směrnice bohužel nadále umožňuje například i proplácení neuskutečněných částí prací a dodávek.

Komise pro veřejné zakázky jednomyslně, napříč politickým spektrem, upozornila na nehospodárný způsob zadávání, výběru a uzavírání smluvních vztahů u veřejných zakázek na kraji, včetně jejich dozorování, a navrhla podstatné změny vedoucí k odstranění nehospodárnosti.

,,Původní směrnice pro veřejné zakázky totiž umožňuje i proplácení nerealizovaných částí prací a dodávek. Krajští politici ve spolupráci s  úředníky ale komisí navrhované změny týkající se této problematiky do novely Směrnice nezdůvodněně nezapracovali a realizované změny v novele směrnice z hlediska hospodárnosti řeší tyto problémy jen částečně. Bude zde nadále provozován jen trošku vylepšený a hlavně nedostatečně kontrolovaný systém realizace veřejných zakázek, zavedený za ODS a ČSSD,“ vysvětluje předseda komise ing. František Chalupný .

Jiří Čeček ( člen Komise): „Zrušení Komise na kraji je důkazem, že její výstupy nepovažují někteří členové rady za přínosné. Jejich neakceptování  svědčí však spíše o tom, že doporučení této komise, byť byla všechna přijata jednomyslně, byla od začátku těmito členy Rady a zřejmě i některými úředníky přijímána negativně a zrušení Komise pro veřejné zakázky otevírá prostor pro doměnky o skutečném pozadí tohoto kroku.“

Pochybnosti v tomto ohledu se nepodařilo vyvrátit ani hejtmanovi Půtovi s publikovaným zdůvodněním ke zrušení tohoto poradního orgánu Rady kraje. Jeho vyjádření o tom, že komise svým příspěvkem při tvorbě novely směrnice o zadávání veřejných zakázek krajem a jeho příspěvkovými organizacemi své poslání již splnila a její existence je tím pádem nadbytečná, ostře kontrastuje s jeho jiným vyjádřením k novinářům, ve kterém sděluje, že kraj chce po špatných zkušenostech z poslední doby, změnit kritéria v zadávacích dokumentacích, aby se odstranilo například riziko „soutěžení na nejnižší cenu“.

,,Je paradoxni, že pan hejtman tvrdí, že komise splnila svůj účel a vše již funguje, když na druhou stranu má kraj problém se zpackanou zakázkou na dopravní obslužnost, která bude kraj pravděpodobně stát desítky milionů navíc, než kdyby soutěž proběhla bez chyb a nebyla zmanipulována,“doplňuje Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Právě to odpolitizování státní správy bylo ze služebního zákona vyjmuto

23:08 Mračková Vildumetzová (ANO): Právě to odpolitizování státní správy bylo ze služebního zákona vyjmuto

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 23. května 2024 k zákonu o státní službě