Halíková (KSČM): Reformní koš není bezedný

16.05.2011 13:00

Bezhlavému "šetření" padl za oběť v srpnu loňského roku i program Nový panel, kde formou úrokové dotace podporoval Státní fond rozvoje bydlení modernizaci a rekonstrukci bytových domů.

Halíková (KSČM): Reformní koš není bezedný

Když se k tomu přidalo i zastavení přijímání žádostí v programu Zelená úsporám, začaly stavební firmy jako jehlu v kupce sena hledat zájemce o investování do zateplování a dalších úprav bytových domů. Zejména bytová družstva, ale i ostatní vlastníci, se cítili zaskočení, protože jim vypadly příjmy či úspory na úrocích, s nimiž počítali.

 

Před více než měsícem jsem interpelovala, tehdy ovšem nepřítomného ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV), ve věci znovuotevření programu Nový panel. A následně skutečně naštěstí došlo k dohodě mezi ministrem pro místní rozvoj a ministrem financí a minulý týden sněmovna schválila změnu rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na letošní rok. Byl v něm navržen objem nových smluv ve výši jedné miliardy korun. Výdaje letos budou činit jen 84 milionů, protože podpora je žadateli čerpána až 15 let (zpravidla dvanáct let). I když uvolněné prostředky neodpovídají velkému zájmu, klub KSČM tuto změnu podpořil. Hlavní je, že program Nový panel začal opět fungovat.

 

Už v minulém funkčním období jsem interpelovala tehdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS) kvůli nedostatku prostředků ve Státním fondu rozvoje bydlení. V září 2008 mi razantně odpověděl, že fond není omezován ve svých aktivitách a zejména v programu Panel. Budoucnost fondu nechtěl řešit. Připadala jsem si téměř jako opoziční kverulantka. Jenže když skončil přísun prostředků do fondu z privatizace, bylo zřejmé, že jeden z mála nástrojů bytové politiky je ohrožen.

 

Teď se konečně ministr Jankovský zahleděl do tzv. reformního koše, kam loni v létě Nový panel zahodil, a zjistil, že koš není bezedný. Že tam zbytečně leží program, který má hned dvojí efekt. Jednak pomáhá především bytovým družstvům a společenství vlastníků bytů zlepšovat kvalitu bydlení a zároveň znamená významnou zakázku pro stavebnictví. A tak když mi Kamil Jankovský písemně odpověděl na interpelaci, uvedl v dopise:

 

"Jsem si samozřejmě vědom, že nadále je třeba usilovat o zajištění stabilního finančního zajištění tohoto programu v budoucnu." Budu se opět snažit, aby ta budoucnost nebyla tak vzdálená jako porozumění si koaličních stran mezi sebou. V obnoveném přívalu podmínek a protipodmínek pro setrvání vlády z řad koaličních politiků by nemělo řešení opravdu potřebných otázek znovu zmizet v koši.

 

Milada HALÍKOVÁ, poslankyně PS PČR za KSČM

Více:
MMR: Program Nový panel je významný nástroj bytové politiky

##PROFIL 146##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.