Hamáček (ČSSD): Trestání zaměstnanců kvůli onemocnění musí skončit

21.02.2018 18:38

Poslanci ČSSD ve středu předložili novelu zákona, která ruší tzv. karenční dobu. Sociální demokracie bude usilovat o zrušení opatření, kvůli kterému zaměstnanci nemoci buď přecházejí, nebo si na zotavenou vybírají dovolenou.

Hamáček (ČSSD): Trestání zaměstnanců kvůli onemocnění musí skončit
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček.

„Pro ČSSD je naprosto nepřijatelné, aby byli zaměstnanci ve 21. století trestáni za to, že onemocní. Pokud ostatní strany tvrdí, že jim jde o vyšší životní úroveň občanů ČR, měly by náš návrh na proplácení prvních tří dnů nemocenské podpořit. Jsme samozřejmě připraveni jednat jak s nimi, tak i s odbory a zaměstnavateli,“ řekl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Návrh ČSSD počítá s tím, že by náhradu mzdy v prvních třech dnech nemoci propláceli zaměstnavatelé. Vzniklé náklady by jim byly kompenzovány snížením sazby nemocenského pojištění o 0,2 %. „Kompenzace vychází z jediného dojednaného kompromisu mezi zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů z roku 2016. Příjem státního rozpočtu by se tím snížil o zhruba 2,6 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že jen za minulý rok je výběr nemocenského pojištění v přebytku 2,8 miliardy, to ale považujeme za přijatelné a zodpovědné řešení,“ dodává jedna z předkladatelek návrhu Kateřina Valachová.

Data ČSSZ a ČSÚ ukazují, že nemocnost se dostala zřejmě na nejnižší možnou úroveň už v roce 2012 a v posledních letech znovu roste. „V posledních letech sice klesl počet krátkodobých neschopenek, kdy si zaměstnanci raději vezmou volno nebo nemoc přecházejí, na druhé straně ale přibývá dlouhodobých pracovních neschopností. Zejména zaměstnanci s nízkými příjmy se tak kvůli karenční době mohou dostat do existenčních problémů,“ upozorňuje Jan Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu