Husák (TOP 09): Nestabilita kdekoli na světě se u nás projeví zdražením

16.05.2011 8:46

Cena benzinu se udržuje nad hranicí 35 Kč a bude pravděpodobně nadále růst.

Husák (TOP 09): Nestabilita kdekoli na světě se u nás projeví zdražením

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Jakýkoliv prvek nestability totiž výrazným způsobem zvedá cenu energií a od Lybie po Fukušimu současná situace ve světě skutečně destabilizovaná je.

Proto je úkolem současné vlády nastavovat takové podmínky, které budou respektovat tři principy: maximální možnou energetickou nezávislost, efektivní úspory energií a minimální dopad na životní prostředí.

Strategie posilování energetické nezávislosti pomocí diverzifikace zdrojů je základním kamenem prosperity České republiky a Evropské unie. Drahé energie by bezesporu vedly k hospodářské stagnaci, avšak rozrůznění zdrojů energie významně napomůže udržet ceny energií tak, aby byly dostupné pro občana i firmy. Takový princip zároveň minimalizuje rizika „vydíratelnosti" České republiky a celé EU při dodávkách energií ze strany energetických velmocí.

Dnes se však drahý benzín za 35 Kč a více na 1 litr Naturalu 95 stává trvalou nepříjemností, což potvrzují i páteční výsledky Českého statistického úřadu. Prolomení hranice třiceti pěti korun ze 13. dubna nebylo jen výkyvem, ale zůstává už třetí týden realitou. Důvodem je pokles těžby ropy a panika trhů kvůli nepokojům v Libyi, která je osmým největším producentem na světě. V odvislosti od problémů jaderné elektrárny Fukušima a následné reakce Německa, jež se rozhodlo uzavírat jaderné elektrárny, aniž by existovaly stabilní náhradní zdroje, vyvolalo i zvýšení ceny elektřiny. Ta stoupla jen za poslední čtyři měsíce o téměř 5 EUR za megawatthodinu.

Česká republika vlastní zdroje ropy ani plynu přirozeně nemá. Naše nezávislost může být posílena jedině v oblasti úspor energií či výroby vlastní energie elektrické.  Pro budoucí vývoje je proto nutné prosazovat jak dostatečnou diverzifikaci všech využitelných zdrojů, tak důraz na využití nejmodernějších technologií s vysokou mírou efektivity. Musíme si přitom uvědomit nezastupitelnou roli výroby elektřiny z jádra. Jaderná energetika představuje stabilní bezemisní zdroj, který je velice výkonný a jinými způsoby v České republice nenahraditelný.

Jan Husák, poslanec
místopředseda Poslaneckého klubu TOP 09 / Starostové

Více:
Urban (ČSSD): Zvýšení cen pohonných hmot není nutné a ani výhodné

##PROFIL 1483##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Husák - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…