Jarolím: Nikdy jsem nepřestal doufat, že pana Kalouska zavřou

03.02.2014 19:21

Poslední rok jsem neměl žádný vážnější důvod, proč komentovat politickou scénu. Jen jsem z dálky pozoroval sled událostí. Konstatuji, že to nebude trvat dlouho a opravdu se začne něco dít.

Jarolím: Nikdy jsem nepřestal doufat, že pana Kalouska zavřou
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Pozorovat politické dění z pozice mimo politiku, nicméně s politickou zkušeností má své výhody. Můžete vidět jemné detaily a nuance jednotlivých protagonistů.

Nacházíte tak určité manýry výrazu, které svědčí o jejich rozpoložení. Zcela vážně a zodpovědně musím konstatovat, že pan Miroslav Kalousek, ale i mnoho dalších, mají strach. Všimněme si, že pan místopředseda sice stále drží podobný styl vystupování (držet se určitého bonmotu a neustále ho opakovat), nicméně již to nemá onu razantnost jako dříve a schází v tom i ona viditelná arogance  vycházející ze sebejistoty. Sebejistoty, která mnohdy vycházela z předpokladu, nikdo jiný nemá tu pozici, která dovoluje odhalit jeho mystifikaci. Tato sebejistota spočívala v tom, že svá rozhodnutí nebo prohlášení stavěl na právních nebo ekonomických „faktech“. Nikdo si pak nemohl ověřit, nakolik  na faktech zmanipulovaných. To se ukazuje v případě jeho povolení Internetového sázení, nebo podvodu v kauze OSTROJ OPAVA. Tam byl cíleně špatně zadán právní rozbor a nebo odborný posudek  tak, aby se s tímto materiálem dalo mediálně manipulovat. 

Bohužel pro Kalouska to teď vypadá, že nový ministr financí Babiš sice nemá potřebu studovat detailně státní rozpočet, (aby před veřejností vypadal jako profesor ekonomie, ale asi bude mít dost selského rozumu na to, aby takto zfalšované postupy a data dokázal rozeznat a odkrýt. Kalousek to podle mne tuší a má strach.

A tak, aby vůbec byl vidět  se pomyslně ptá veřejnosti, „jak chce nová vláda získat deklarované miliardy navíc a zároveň naplnit své sociální volební sliby?“.  A tak jako jindy  ukazuje tento paradox na jednoduchém příkladu rodinného rozpočtu, aby to pochopil i průměrný volič.  A stále dokola a dokola. Bohužel jsem nikde u žádného redaktora, který klade tyto dotazy, nezaznamenal reakci typu „a nepůjde to pane Kalousku prostě jen proto, že Vaše vláda „dojila“ státní rozpočet do soukromých kapes vašich kamarádů? (Víz Sociální karty, Sanace eko. škod, MUS a další a další). Nebude to opravdu tak, že vlády s Vaší účastí prostě okrádaly stát? Že jste navíc k tomu jako ministr financí nevybral stovky miliard na daních a dokonce desítky miliard na daních odpustil? Není pak reakce ministra Babiše zaměřená na dobrý výběr daní logickým a základním krokem jak něco udělat s ekonomikou země? Prostě se dle Vaší dětské rétoriky postarat o to, aby každý z rodiny do té společné peněženky odváděl to co má? A nestálo by za to se podívat  také, zda strýček, který tu peněženku a rodinný rozpočet spravoval nekradl jako straka – nebo jiný pták?

Poslední rok jsem jen sledoval co se děje na politické scéně. To, ale neznamená, že jsem nic nedělal. A tak s úsměvem na rtu musím konstatovat, že si opravdu stačilo jen počkat a dnes, kdy je situace a prostředí zcela jiné a já věřím, že již „odkalouskované“, prostě jen znovu otevřít všechny ty kauzy, na kterých se ex ministr financí podílel. Myslím, že je načase, abych znovu otevřel své šuplíky a konfrontoval společnost a zejména státní orgány s tím co vím a co jsem byl nucen držet v zavřených šuplících. A také řadou nových a stejně zajímavých kauz. Mám takové tušení, že dnes to opravdu někoho zajímat bude…

Tomáš Jarolím

  • BPP
  • Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…