Jourová (ANO): Lustrace a politická realita

08.11.2013 15:37

V pondělních „Událostech, komentářích“ jsem byla opakovaně dotazována, zda je podle mě nutné, aby měl ministr čisté lustrační osvědčení.

Jourová (ANO): Lustrace a politická realita
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová

Osobně jsem přesvědčena, že lustrační zákon nic takového nepožaduje, neboť je zacílen na úředníky, zatímco ministr je především politik, na které se, jak známo, zákon nevztahuje. Ve skutečnosti je ovšem tato právní disputace poněkud zbytečná, a ráda bych proto několik slov ke svému vystoupení doplnila.

Pokud se pan prezident rozhodl lustrační osvědčení požadovat od všech budoucích ministrů, je to politická realita, kterou musíme respektovat. Je zřejmé, že oznámení pana prezidenta je zacíleno na předsedu našeho hnutí, a proto by bylo dobré připomenout, že Andrej Babiš svoji vědomou spolupráci s StB zcela jednoznačně odmítá a za očištění svého jména bojuje i u soudu.

Díky negativní volební kampani voliči o obviněních na adresu Andreje Babiše dobře věděli, a přesto mu v nemalé míře dali svůj hlas. Můžeme jen spekulovat, zda to bylo proto, že pro ně tato otázka není důležitá, nebo mu prostě věří. I to je ale politická realita, která by měla být brána v úvahu.

Věra Jourová, místopředsedkyně hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…