KDU-ČSL: Návštěva místopředsedy Jana Bartoška na sjezdu CSU v Norimberku

07.01.2018 11:47

V závěru loňského roku se místopředseda KDU-ČSL a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek v roli čestného hosta zúčastnil každoročního sjezdu partnerské strany CSU. Sjezd se letos konal v bavorském Norimberku a klíčový byl zejména proto, že odstartoval novou etapu života strany.

KDU-ČSL: Návštěva místopředsedy Jana Bartoška na sjezdu CSU v Norimberku
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

CSU je strana silně spjatá s bavorskou identitou a po desetiletí zvyklá aspirovat na nadpoloviční většinu. V podzimních volbách do Spolkového sněmu však CSU získala „pouhých“ 38,8 % hlasů. Ve straně se tak znovu otevřela otázka jejího dalšího směřování, která se nyní začíná promítat i do stranických personálií. Předseda CSU, Horst Seehofer (68), se proto po dlouhých vnitrostranických debatách a tlacích rozhodl pro kompromisní řešení: zůstane nadále předsedou strany, v prvním čtvrtletí roku 2018 ale odstoupí z funkce bavorského ministerského předsedy. V této funkci ho nahradí stranický kolega a současný bavorský ministr financí Markus Söder (50), který zároveň povede CSU jako lídr kandidátky do klíčových zemských voleb v říjnu 2018. Ve znamení této nové etapy, kdy stranu povedou hned dvě silné osobnosti, se nesl i celý sjezd, který Seehofera ziskem necelých 84 % potvrdil ve funkci předsedy a jednohlasně zvolil Södera jako lídra budoucí kandidátky. Při společném setkání s M. Söderem mu J. Bartošek jako novému lídrovi CSU popřál mnoho úspěchů.

Kromě toho sjezd poskytl příležitost k řadě inspirativních setkání s cílem upevnit a posílit dosavadní spolupráci obou stran. Stěžejními tématy jsou v této souvislosti z pohledu KDU-ČSL bezpečnost, e-Government, věda, výzkum a inovace, průmysl 4.0 či například digitalizace, v níž je právě Bavorsko celoněmeckým lídrem. Už nyní existuje celá řada společných projektů, kde můžeme spolupracovat a vyměňovat si zkušenosti. Právě proto se KDU-ČSL v minulém volebním období prostřednictvím bývalého místopředsedy Sněmovny Jana Bartoška stala garantem meziparlamentní spolupráce s Bavorským zemským sněmem, kde vazbu zaštiťuje prezidentka zemského sněmu a dosavadní místopředsedkyně CSU Barbara Stamm. Toto partnerství považuje KDU-ČSL pro budoucnost naší země za velmi důležité a chce být i nadále jeho hnacím motorem. Vzhledem k povolební situaci v ČR bylo tedy logicky předmětem společného setkání s B. Stamm i pokračování této úzké spolupráce. Jan Bartošek se při příležitosti sjezdu setkal také s německou kancléřkou Angelou Merkel, kterou nyní čeká v Berlíně složité jednání o vzniku nové velké koalice se sociální demokracií.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…