Kolaja (Piráti): Evropská komise chce kontrolovat veškerou osobní komunikaci všech uživatelů

12.05.2022 13:02 | Tisková zpráva

Piráti nesouhlasí s novým návrhem Evropské komise, který nařizuje všem internetovým poskytovatelům šmírovat v soukromých zprávách uživatelů.

Kolaja (Piráti): Evropská komise chce kontrolovat veškerou osobní komunikaci všech uživatelů
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Podle nových pravidel, které Komise poprvé zveřejnila včera, by byla prolomena také šifrovaná komunikace včetně e-mailů a všech chatovacích služeb. Komise návrh zdůvodňuje bojem proti sexuálnímu zneužívání dětí, Piráti ale upozorňují, že takový návrh problém neřeší.

„Jde o dobrý úmysl, ale absolutně nevhodné řešení. Představte si, že vám pošťák otvírá každý dopis před doručením a kontroluje, zda se tam nenachází něco nevhodného. To samé teď hrozí ve světě on-line. Návrh chce také zavést povinné šmírování ve veškerých cloudových úložištích, kde se nachází například vaše soukromé fotografie,“ zdůrazňuje pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Návrh také počítá s tím, že by do budoucna všechny komunikační služby ověřovaly věk svých uživatelů a to včetně poskytovatelů cloudových úložišť. To by podle Pirátů vedlo k praktickému konci anonymity na Internetu.

„Ty nejintimnější zprávy, či fotografie dětí z dovolených mohou končit na policejních stanicích. Automatické systémy často chybují a detekují i naprosto nevinný obsah. Ten by pak posílali k dalšímu zkoumání. Proti tomuto orwellovskému návrhu budeme bojovat na všech frontách,“ slibuje Kolaja, který proti podobným záměrům Evropské komise i v jiných návrzích tvrdě vystupoval.

Podle Švýcarské federální policie je chybovost automatických filtrů (tzv. false positives) až 87 %. Pouze zbývajících 13 % procent nahlášeného obsahu je pro kriminalisty relevantní. Proti návrhu se staví i některé organizace, které chrání děti. Podle německé Asociace na ochranu dětí je návrh neefektivní a nepřiměřený. Dětská pornografie se totiž šíří především na uzavřených fórech či platformách, nikoli přes osobní komunikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…