Konečná (KSČM): Vláda nechá zákazníky tepláren na holičkách

15.10.2023 6:03 | Komentář

Centrální vytápění teplem je jednou z velkých pozitiv, kterou se podařilo v rámci českého prostředí zachovat a rozvíjet.

Konečná (KSČM): Vláda nechá zákazníky tepláren na holičkách
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

V důsledku boje s klimatickými změnami musí teplárny na uhlí a částečně na zemní plyn platit povolenky CO2, které se promítají do ceny tepla. A to ne málo. Kupříkladu pro majitele bytu o velikosti 60 až 70 m2 to ročně znamená výdaj zhruba 6500 Kč v případě uhlí a 3500 Kč v případě zemního plynu. Ten, kdo má individuální vytápění, to neplatí. Přesto je centrální vytápění stále většinou levnější variantou než individuální. A hlavně – je ekologičtější, neboť ve městech nečoudí komíny.

Jenže boj s klimatem dosahuje v pojetí EU někdy zcela opačného efektu. Z emisních povolenek je spekulativní nástroj v byznysu, jejich cena stoupá a blíží se doba, kdy nebude možné v teplárnách využívat uhlí a v delším horizontu otazník visí i nad zemním plynem.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29500 lidí

Proto se teplárenství musí transformovat. Některá města chtějí více využívat k výrobě tepla odpadky, v Českých Budějovicích zas začali využívat teplo z Temelína, a to samé chtějí v Brně – nejen ČEZ připravuje malé jaderné reaktory, které by rovněž poskytovaly i teplo pro města. Všechny tyto investice jsou velmi náročné a je třeba, aby lidé u centrálního zásobování zůstali a systémy zásobování centrálním teplem se během transformace nerozpadly. K tomu měla sloužit podpora zákazníků, napojených na centrální zásobování teplem. Jenže…

Ministerstvo průmyslu slíbilo připravit program na kompenzaci zvýšených nákladů na teplo zákazníkům v teplárenství, a to ve výši 17 miliard Kč. Tato podpora byla dlouze vyjednána v Evropské komisi, což nebylo jednoduché, neboť v západní Evropě jsou systémy centrálního zásobování rozšířeny jen minimálně, a tak pro to nemají pochopení.

Vláda však 11. října rozhodla, že program pohřbí, a občanům, kteří mají centrální vytápění, nic nepošle. To, že se musí i v Bruselu chytat za hlavu, když si vláda něco vyjedná, a poté nevyužije, je mi celkem jedno. Dopad na české občany mi už ale jedno není. Navíc je to již podruhé, co vláda zrušila pomoc lidem s centrálním vytápěním. Loni 21. prosince schválila program na podporu zákazníků v teplárenství, aby program vzápětí zrušila.

Bohužel vláda přes veškeré sliby, které jsou i v jejím programovém prohlášení, kašle na lidi s centrálním zásobováním teplem a vůbec ji nezajímá, zda se zachová ekologické a relativně levné vytápění pro občany. Nevím, komu tím prospěje, ale ekologie, infrastruktura a peněženky lidí to rozhodně nejsou.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Článek byl převzat z Profilu Ing. Kateřina Konečná

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.