Koudelka (ČSSD): Ústavní stížnost na zadržování kauce 150 milionů Kč

22.10.2018 20:20

Advokát Zdeněk Koudelka v pondělí 22. 10. 2018 podal Ústavnímu soudu ústavní stížnost ve věci zadržování kauce složené za propuštění obviněného Shahrama Abdullaha Zadeha z vazby.

Koudelka (ČSSD): Ústavní stížnost na zadržování kauce 150 milionů Kč
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Za propuštění obviněného A. S. Zadeha byla v lednu 2016 složena rekordní kauce 150 milionů Kč ze strany šesti jeho příbuzných a přátel. Bohužel od roku 2016 se pan Zadeh nachází znovu ve vazbě, aniž by Krajský soud v Brně vrátil kauci. Stát může obviněného držet pro obavu z útěku ve vazbě nebo přijme jako záruku kauci a obviněného propustí. Není však správné, aby z důvodu útěku někoho držel ve vazbě a zároveň držel kauci zaplacenou jako záruku na to, že obviněný neuteče. Toto jednání ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková označila při vyhlašování nálezu Ústavního soudu II.ÚS 4085/17 za vážný zásah do vlastnického práva složitelů kauce.

Zadržování kauce je spojeno s povinností státu zaplatit úroky z prodlení ve výši 8%. Nezákonným postupem vzniká škoda, kterou budou složitelé po státu za jednání soudců požadovat.

Složitelé kauce zjistili, že se stali obětí jednání, které hodnotí jako podvod a spiknutí. Kauci poskytli v dobré víře, že bude S. A. Zadeh propuštěn na svobodu. Teprve dodatečně zjistili, že ještě před propuštěním korespondoval státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně Jiří Kadlec se soudcem Krajského soudu v Brně minimálně dopisem z 21. 11. 2015 tak, že je zřejmá příprava opětovného zadržení obviněného S. A. Zadeha. Jinými slovy stát přijal kauci za propuštění osoby, přičemž dopředu činil kroky k tomu, že propuštění bude formální a při samotném propuštění z věznice bude S. A. Zadeh znovu zadržen, což se také stalo 1. 2. 2016. Důvodem byl nesmyslný argument, že se připravuje vydání A. S. Zadeha do Íránské islámské republiky. Toto jednání spojil Ústavní soud s výstižným pojmem šikanozní vůči S. A. Zadehovi. Takové vydání je nepřípustné, jelikož náš stát do Íránu i jiné ciziny své občany nevydává bez jejich souhlasu. Kdyby složitelé tento zákeřný postup, který měl sloužit jen k vylákání částky 150 milionů Kč, znali, záruku by nesložili.

Soud jako škůdce.

Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

Změny zákonů žádané kvůli zneužívání moci.

Zneužívání moci ve státním zastupitelství.

Lež Krajského státního zastupitelství v Brně.

Až na dno práva.

Žaluji vedení státního zastupitelství.

Obhajoba obhajoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.