Kováčik (KSČM): Dejte nám i to, co nám nepatří

05.02.2014 16:04

Národní galerie, Lesy České republiky, Pozemkový úřad a mnoho dalších institucí je doslova zavaleno žádostmi o restituce.

Kováčik (KSČM): Dejte nám i to, co nám nepatří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Mnohé z nich jsou naprosto neoprávněné, argumenty plavou na vodě. Např. Národní galerii požádaly různé církve o vrácení zhruba 520 uměleckých děl. Připadá mi to naprosto nemístné. Některá díla byla draze restaurována, některá zdůvodnění, proč by je měly církve dostat zpátky, nelze akceptovat. Klášter v Broumově, ve kterém již mniši dávno nežijí, podal obrovské množství žádostí. Odborníci říkají, že je to ilustrační případ, kde se o oprávněnosti těchto restitucí dá důvodně pochybovat, ať už z nedostatku profesionality nebo z přesvědčení, že o co požádají, to dostanou zpět, ponechaly církve zaslání žádostí až na samý konec minulého roku. Církve se mnohdy obracejí na instituce, které s restitucemi nemají nic společného. Možná by měli všichni zauvažovat nad tím, že ani benevolence státu nemusí být bezbřehá, a proto KSČM i nadále trvá na referendu. Bylo by totiž smutné, abychom se dívali na prázdná muzea a vlastníky pozemků se staly zahraniční subjekty. Pokora i v této oblasti, kterou tolik církve hlásají, by jim opravdu slušela.

Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.