Kovářová (STAN): Je to v podstatě zrada člověka, kterému jsme dali důvěru

16.06.2022 12:27

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 16. června 2022 k návrhu projednání bodu s názvem Razie na Magistrátu hlavního města Prahy.

Kovářová (STAN): Je to v podstatě zrada člověka, kterému jsme dali důvěru
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Republikový sněm Strany soukromníků. Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová živě

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

já bych zde ráda reagovala na vystoupení paní předsedkyně Schillerové a pana předsedy Okamury. Zazněly zde některé záležitosti týkající se kauz, v uvozovkách (smích a potlesk z pravé části jednacího sálu). Děkuji. Chtěla bych upozornit na to, že v těch předcházejících záležitostech se nejednalo o porušení zákona. Hnutí STAN a představitelé reagovali rychle a vesměs odstoupili ze svých funkcí. Připomenu jen záležitosti pana Věslava Michalíka, na kterého bych zde samozřejmě ráda vzpomenula s úctou a láskou, protože nás opustil tuto neděli, což mě velmi mrzí. Pan Věslav Michalík se nedopustil nikdy ničeho nezákonného a v okamžiku, kdy se rozpoutala kampaň proti němu, okamžitě se vzdal kandidatury na post ministra průmyslu a obchodu s tím, že nechtěl zatěžovat vznikající vládu negativní mediální pozorností.

Co se týče pana bývalého poslance Jana Farského, tak Jan Farský i my z vedení hnutí STAN, přiznávám, jsme udělali chybu, když jsme se domnívali, že bude možné sloučit výkon mandátu s několikaměsíčním stipendijním pobytem v USA. Jan Farský svou chybu uznal a poslanecký mandát na doporučení předsednictva složil.

Také zde byly zmíněny firemní dary. Je zcela zřejmé, že firemní dary hnutí STAN byly prověřeny Úřadem pro kontrolu nad hospodařením politických stran a hnutí a byly shledány jako v pořádku a v souladu se zákony. STAN konstatoval, že přijímá dary výhradně od právnických osob se sídlem v České republice a od českých občanů, a to na transparentní účet také od firem, které zde mají své IČO a platí zde daně. Nikoliv, jak bylo zde mnohokrát konstatováno, od nějakých prázdných schránek. Také jsme přijali okamžitě opatření. Dary, o kterých bylo diskutováno, jsme vrátili. To za prvé.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Za druhé se konstatovalo a také se schválilo opatření, že nebudeme přijímat až do přijetí novely zákona o hospodaření politických stran žádné dary od právnických osob. Jen připomínám, že dary od firem, které mají část vlastnické struktury v zahraničí, včetně takzvaných daňových rájů, přijímají i jiné strany. Co se týče záležitosti okolo pana Polčáka, pan Polčák reagoval na výhrady proti jeho postupu v případu Vrbětice tím, že od všech smluv odstoupil, žádné peníze nepřijal a také se vzdal místa místopředsedy hnutí STAN. Také bych si dovolila připomenout, že Advokátní komora konstatovala, že v jeho případě rozhodně nedošlo k žádnému porušení jeho činnosti, co se týče advokáta. A také připomínám, že Ústavní soud zrušil ustanovení, která znamenala, že někteří poškození z oblasti Vrbětic se nebudou moci domáhat odškodnění, a to byl také důvod proč se tehdy pan Polčák v této kauze angažoval. A ještě k dotazům proč zrovna on? No, protože on pochází ze Zlínska. Jsou starostové, kteří mu důvěřují, protože ho celá léta znají a vědí kolik toho pro obce a města, nejen ve svém regionu, udělal.

A nyní bych se ráda vyjádřila k případu pana Petra Hlubučka. Nepopíráme a jsme si vědomi toho, že to má zcela jiné pozadí než ty předchozí případy. Zkrátka a dobře má to záležitost trestní a myslím, že jsme se k tomu okamžitě postavili ve hnutí STAN rázným a rychlým způsobem. Předsednictvo hnutí STAN pozastavilo členství v hnutí STAN panu Petrovi Hlubučkovi a vyzvali jsme ho, aby se vzdal všech funkcí, ve kterých reprezentoval hnutí STAN. A pan Petr Hlubuček takto učinil, to znamená, že se těchto funkcí vzdal. Musím samozřejmě přiznat, že je to pro mě osobně velké zklamání a považuji to také za zradu. Protože to není systémové selhání, ale je to v podstatě zrada člověka, kterému jsme dali důvěru. Tím chci říct, že jsme označováni v uvozovkách Andrejem Babišem jako zločinecká organizace. Tak toto, prosím, zásadně musím odmítnout! Protože hnutí STAN reprezentují desítky a stovky lidí, kteří ve svých funkcí starostů, místostarostů a zastupitelů dělají službu pro lidi a dělají kvalitní práci. To je věc, o které je třeba hovořit a zcela vyvracet výroky, které tady pronáší pan poslanec Andrej Babiš, který sám má, promiňte, že to takto řeknu, máslo na hlavě.

A ještě k poslednímu vystoupení pana předsedy Okamury prostřednictvím předsedající ohledně pana ministra vnitra. Pan ministr vnitra a ani pan ministr Gazdík zde nemohou být, protože jsou řádně omluveni a mají pracovní jednání. Pan ministr vnitra konstatoval a také se takto vyjádřil, že není žádný důvod k tomu, aby odstoupil. Také rázně odmítá výroky na jeho adresu s tím, že by ovlivňoval postup policie. Pan ministr Vít Rakušan jasně říká, že postupy policie nesmí a nemůže ovlivňovat a jasným důkazem toho je to, že policie v případě pana Petra Hlubučka koná.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …