Macura (SOCDEM): Vedení města vytipovávalo v terénu chodníky a cesty k opravám

20.10.2023 6:29 | Tisková zpráva

Plán oprav městských chodníků a silnic na příští rok začíná dostávat konkrétní obrysy.

Macura (SOCDEM): Vedení města vytipovávalo v terénu chodníky a cesty k opravám
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

Vedení města vyjelo v úterý 17. října do terénu, aby ze zásobníku projektů vybralo nejpotřebnější investice. Do rekonstrukce infrastruktury pro pěší i řidiče chce Bohumín v příštím roce vložit přibližně 18 milionů korun. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

Město se připravuje na novou sezónu stavebních prací v předstihu. „Tato praxe je u nás zaběhlá už léta. Dlouhodobě si vedeme zásobník projektů a podle finančních možností z něj postupně vybíráme ty investice, které jsou nejnutnější. Naše páteřní komunikace jsou ve velmi slušném stavu, takže ve většině případů vybíráme z méně frekventovaných lokalit. Zohledňujeme, kolika lidem investice přinese užitek, jestli nám v realizaci nebrání majetkové poměry, jak technicky náročné řešení bude potřeba,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura. Radnice při výběru také přihlíží k tomu, aby se dostalo na každou ze sedmi bohumínských městských částí.

Dalším důvodem, proč město sestavuje seznam chodníků a cest k opravám na příští rok už letos, je lepší výběr dodavatelských firem. „Ještě mají volné termíny a personální kapacity. Osvědčilo se nám vypisovat veřejnou soutěž co nejdříve,“ vysvětlil místostarosta s tím, že tímto postupem město šetří peníze. Výsledky výběrových řízení vypsaných během podzimu a zimy dokládají, že nabídky firem jsou výhodnější, než kdyby se město shánělo po dodavatelích až těsně před začátkem sezóny.

V roce 2024 chce Bohumín investovat do rekonstrukcí komunikací zhruba 18 milionů korun. „Dvě třetiny částky připadají na chodníky, zbylé peníze na silnice. Zatímco chodníky ve městě jsou všechny v našem majetku a pečujeme o ně my, v rámci silniční dopravy městem vedou i krajské a státní cesty, do jejichž stavu a údržby zasahovat nemůžeme,“ popsal Macura a dodal, že podzimní výjezd do terénu teď vystřídá práce na vytipovaných projektech. „Do prosince bychom měli mít jasno o konkrétním počtu projektů, které letos dostanou zelenou,“ konstatoval.

Loni město vynaložilo 6,5 milionu korun do oprav chodníků, na 5,5 milionu korun přišla rekonstrukce silnic včetně odstranění výtluků. Letos Bohumín rekonstruoval komunikace pro motoristy za 17,5 milionu korun, opravil výtluky za necelý milion korun a vylepšení stavu chodníků si vyžádalo 6,5 milionu korun. „V závislosti na čerpání rozpočtu je možné, že částka na opravy komunikací se v průběhu příštího roku ještě navýší,“ uzavřel Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…