Majerová Zahradníková: ODS musí nabídnout přívětivější tvář, nikoliv vnucovat dogmata

01.11.2013 14:10

Často se po neúspěšných volbách mluví o tom, jak by se měla změnit ODS. Své si k tomu řekl i expředseda ODS a exprezident Václav Klaus. Jeho komentáře bývají většinou považovány za výstižné a poučné. Bohužel zrovna v případě hodnocení volebního propadu ODS se podle mne mýlí. Nechci hodnotit jeho zcela zásadní výroky proti ODS před volbami, které ji prokazatelně poškodily, ale o jeho analýze a návrzích, jak by se měla ODS změnit.

Majerová Zahradníková: ODS musí nabídnout přívětivější tvář, nikoliv vnucovat dogmata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba přichází k řečnickému pultu

Václav Klaus vlastně ve svém textu neřekl nic nového. ODS podle něj ve volbách zklamala, protože se stala pro-business stranou laciného antikomunismu, která začala propagovat ideje tzv. havlismu. Václav Klaus naproti tomu staví jedinou tezi, která může vše zachránit – je podle něj třeba začít s obhajobou liberálně-konzervativních myšlenek v prostředí dnešní společnosti. Na pomoc ODS je to však zatraceně málo. Václav Klaus bohužel ustrnul v 90. letech, kdy byla ODS tahounem reforem a měla sílu určovat směr české politiky. To se ale časem změnilo. Přibyli noví političtí hráči, změnila se společenská situace. Tento fakt, stejně jako vrozené spíše levicové zaměření české společnosti, však Václav Klaus pomíjí. Proto je jeho rada nedostačující. ODS absolutně nepostačí, pokud bude důsledně dbát dodržování konzervativně-liberálních myšlenek. Kam strany, které si tento program vetkly do štítu, dospěly, jsme viděli v posledních volbách. ODS se musí stát především stranou, která bude naslouchat lidem, nebude jim vnucovat svá dogmata, ale spolu s nimi a dalšími partnery hledat odpovědi na složité otázky.

Musíme se stát stranou s přívětivější tváří. Stavět ODS na důvěryhodných lidech bez skandálů a na těch, kteří se nebojí postavit běžnému člověku z očí do očí na ulici (v řadě případů tedy těch, které Václav Klaus ve svém textu kritizuje). Pomůže nám to více, než texty a abstraktní myšlenky, zformulované od psacího stolu.

Autorka je členka MS ODS Olomouc – město a kandidátka ODS do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Olomouckém kraji v roce 2013

Vyšlo na serveru pravybreh.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…