Maňák (KDU-ČSL): Svíčka pro jistebnického faráře umučeného nacisty

22.11.2021 8:39 | Komentář

V Kolovči na Domažlicku, rodišti P. Gottharda Felixe, jistebnického faráře a starosty obce umučeného nacisty, se v sobotu 13. listopadu sešli zástupci místní organizace KDU-ČSL Jistebnice spolu s farníky z Jistebnice, Borotína a Milevska i dalšími poutníky z řady míst Jihočeského a Plzeňského kraje.

Maňák (KDU-ČSL): Svíčka pro jistebnického faráře umučeného nacisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo KDU-ČSL

Připomněli si tuto zajímavou a pro mnohé zapomenutou osobnost. 

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí

P. Gotthard Felix se narodil v roce 1880 v Kolovči a po většinu svého kněžského působení byl administrátorem farnost Jistebnice u Tábora. V meziválečném období též zastával funkci starosty obce za Československou stranu lidovou. Na začátku nacistické okupace v roce 1939 neohroženě veřejně kritizoval nacistickou ideologii a nabádal věřící, aby se německým okupantům ani jejich domácím kolaborantům nepodléhali. „Dodnes se traduje, jak pan farář nahlas upozorňoval farníky, aby se neklaněli hákovému kříži, neboť kříž hodný úcty je pouze a jedině kříž Kristův,“ připomněl předseda místní organizace KDU-ČSL v Jistebnici Jiří Maňák, který také jménem místních farníků i lidovců položil kytici a zapálil svíčku u pamětní desky na kolovečském kostele.

P. Gotthard Felix byl už v září 1939 zatčen a rok strávil v těžkých podmínkách v koncentračním táboře Oranienburg. Po roce byl v zuboženém stavu propuštěn, nicméně krátce poté zemřel ve věku 60 let. Šlo o první kněžskou oběť nacistických represálií za druhé světové války. Z tohoto důvodu je velmi žádoucí si jeho památku a životní zásluhy o rozvoj obce Jistebnice a jejího okolí stále připomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.