Ministr Brabec: Prokazatelně není pravda, že by ministerstvo přistupovalo k otázce kvality ovzduší liknavě

16.02.2018 4:34

Reakce ministra Brabce na tiskovou zprávu Pirátů a na pozměňovací návrhy poslankyně Balcarové k novele zákona o ochraně ovzduší

Ministr Brabec: Prokazatelně není pravda, že by ministerstvo přistupovalo k otázce kvality ovzduší liknavě
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Především je prokazatelně naprostá nepravda, že by ministerstvo životního prostředí přistupovalo k otázce kvality ovzduší liknavě. Naopak, my jsme byli ti, kteří rozjeli revoluční projekt kotlíkových dotací, prosadili možnost kontroly lokálních topenišť a povinné revize kotlů na pevná paliva, začali podporovat elektromobilitu, nízkoemisní zóny a regulační plány ve městech, plány na zlepšování kvality ovzduší ve všech regionech a mnoho dalších opatření, včetně podpory stovek ekologických projektů v průmyslu. Bylo by tedy žádoucí, kdyby se paní kolegyně Balcarová jako předsedkyně výboru pro životní prostředí nejprve seznámila se všemi kroky, které udělalo MŽP v posledních 4 letech.

Navíc, první z předložených návrhů, tedy aby obce mohly na svém území zakázat topení uhlím, byl v minulosti několikrát diskutován a sám jsem opakovaně řekl, že bych takovou možnost v zákoně podpořil. Žádnou odezvu jsme ale na takovou debatu neměli. A mimochodem, všechny kraje dostaly od nás již před 2 lety možnost v rámci kotlíkových dotací nepodpořit na svém území dotační podporu kotlů na uhlí, ale žádný z krajů tuto možnost nevyužil!

Pokud jde o druhý návrh, tedy zrušení možnosti poskytnutí výjimek pro některé velké elektrárny, tak je nutno také znát dopady takového rozhodnutí na energetickou soběstačnost a bezpečnost státu a samozřejmě i cenu energií pro občany. Zatím jsem žádnou takovou dopadovou studii neviděl a je nepochybné, že pro debatu ve sněmovně bude bezpodmínečně potřebná. Ale především je mnoha studiemi prokázáno, že prachové mikročástice s navázanými karcinogeny, o jejichž snížení usilujeme v první řadě, pochází hlavně z dopravy a lokálního vytápění. Tam je potřeba cílit. A to také děláme a další kroky máme připravené. Diskuzi se samozřejmě nebráníme, naopak, ale preferujeme v ní méně populismu a naopak více odbornosti. Ostatně, pokud vím, návrhy, které paní předsedkyně předkládá, pochází z valné části z pera Hnutí Duha, se kterým jsme o jednotlivých návrzích v minulosti hovořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.