Ministr Kalousek: Ukázalo se, že ďábel je skryt v detailu

09.02.2011 14:47

Projev na 13. schůzi sněmovny PČR 9. 2. 2011.

Ministr Kalousek: Ukázalo se, že ďábel je skryt v detailu

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane senátore, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych rád Senátu poděkoval za projednání novely zákona o DPH, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Jenom si dovoluji připomenout, že vedle transpoziční povinnosti jsme schválili také některá opatření vedoucí proti daňovým únikům v oblasti DPH.

Senát přijal dva pozměňovací návrhy. Já bych se chtěl v této chvíli omluvit za to, že jsem nezareagoval v Senátu tak rychle, jak jsem měl, neboť pozměňovací návrh, který teď okomentuji a který byl předložen až na plénu, nikoli ve výboru a byl předložen jistě v dobré vůli, tak já jsem ho v tu chvíli, kdy jsem se s ním seznamoval v těch několika minutách před hlasováním, pokládal rovněž za vhodný a neměl jsem žádné námitky proti jeho přijetí. Po podrobné analýze s legislativními experty v oblasti daňové legislativy DPH však bylo objeveno, že ďábel je skryt v detailu a já se dodatečně omlouvám panu senátorovi i Senátu, že jsem ten detail neodhalil během těch několika minut a musím tu připomínku k tomuto pozměňujícímu návrhu vznést až teď.

Ten pozměňovací návrh, který se týká § 73 odst. 1 písm. a), byl odůvodněn snahou, jistě dobře míněnou - a mně se tak také jevila - že usnadní podmínky pro plátce daně. Za prvé je však potřeba k tomu říct, že v tom novém ustanovení, které schválila Poslanecká sněmovna, je důsledně promítnuta a zavedena judikatura soudního dvora Evropské unie, zejména rozsudku ve věci Terra bode dars (??), nicméně mnohem zásadnější argument jsou praktické dopady, které by při svém důsledku při výkonu správy i při účetnictví nijak plátcům situaci neusnadnil, ale paradoxně by přinesl ještě větší administrativu a vedení záznamů a evidence pro daňové účely.

Pozměňovací návrh se totiž vztahuje pouze ke zdaňovacímu období, ve kterém se zdanitelné plnění uskutečnilo, to znamená zboží bylo dodáno nebo služba byla poskytnuta, ale nikoli již uplatnění odpočtu daně z přijaté zálohy, tedy úplaty, kde by platil návrh zákona schválený Poslaneckou sněmovnou v plném rozsahu. A rovněž se nevztahuje k situaci, kdy plátce obdrží od svého dodavatele daňový doklad po lhůtě, po předložení daňového přiznání, např. až 26. Února nebo kdykoli později, tedy po přijetí pozměňovacího návrhu by neplatily stejné podmínky pro uplatnění nároku na odpočet v různých obdobích. To by znamenalo ještě větší administrativu pro plátce a velké problémy s nastavením účetních a evidenčních systémů.

Omlouvám se proto ještě jednou, že tato fakta mi nedošla v Senátu při projednávání a dovoluji si tedy požádat, aby Poslanecká sněmovna schválila tu novelu ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Více:
Sněmovna schválila novelu zákona o DPH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…