Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí

22.05.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech

Ministr Válek: Evropský trh se zhroutil a opravdu v různých zemích různé léky chybí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Já úplně neumím rozdělit politickou debatu, kde chápu kritiku, od odborné debaty. Tak vy, kteří jste tady a jste lékaři, tak já si myslím, že některé věci víte stejně dobře, jako je vím já. Víte, že pokud bude loď, byť Evropské unie, v neutrálních vodách, tak pro ni platí jiná pravidla, než když je v přístavu v té zemi. Víte, že duty free má jiná pravidla než ostatní obchody. A totéž se týká bohužel léků. Samozřejmě je řada nelogických věcí a my jsme na ně za našeho předsednictví upozornili a měli jsme v tomto směru řadu úspěchů. Nechci opakovat to, co se nám podařilo s vakcínami a další, je to asi zbytečné, protože...

Mně opravdu nevadí kritika politická, tady máme různé názory, ale odborně mně vadí, když tvrdíte, že když je nedostatek vyrobených léků na trhu, že se s tím dá něco jiného dělat, než ty léky dostat do České republiky buďto tak, že se udělají zásoby - a to v tom zákoně máme, byť to podlehlo kritice - já jsem chtěl déle než na jeden měsíc nebo kolik, chtěl jsem, aby to byly delší zásoby. A dostal jsem strašnou sodu, že ty zásoby nemohou být tak dlouhé, protože distributoři a já nevím, co všechno.

Mohly by být delší, ty zásoby. Nebo je můžeme mít v hmotných rezervách, což ale velmi komplikované, a vzpomeňte si, jak bylo složité cokoliv vydávat z hmotných rezerv v době covidu, a to jsme měli nouzové stavy, tak já jenom žádám o aspoň nějakou míru objektivity a odborné pravdivosti.

A co se týče léků, tak opravdu evropský trh se během covidu - a hlavně po covidu, nejenom kvůli covidu, ale paralelně kvůli válce na Ukrajině - se zhroutil. Výsledek je, že opravdu v různých zemích různé léky chybí a čím ta země má specifičtější jazyk a čím ta země má menší počet obyvatel, tím samozřejmě je ve větším riziku. Proto jsme přijali v této Sněmovně napříč politickým spektrem: za první to, že můžeme na mimořádný dovoz dovézt léky z jiné země Evropské unie, a to se opakovaně děje. Přijali jsme to, že můžeme vytvářet zásoby u distributorů u léků, které jsou nejvíc rizikové. A přijali jsme to, že můžeme přijímat zásoby v hmotných rezervách. A všechny ty tři kroky se dějí.

A stejná debata je ohledně distribučního kanálu. To není tak, že bych byl nějakým způsobem zaťatý, ale já jsem přesvědčený, je o tom přesvědčená lékárnická komora, a já rozumím politickým útokům, ale já jsem přesvědčený - a znovu říkám, i lékárnická komora - že tento zákon, pokud projde ve znění, které jsem předložil, tak umožní, aby opravdu - nebo umožní SÚKLu, aby opravdu - protože SÚKL je kontrolní orgán, zase to všichni víme - tak aby SÚKL opravdu mohl dělat: jednak tvrdé pokuty a jednak, aby opravdu mohl hlídat, aktivně hlídat ve spolupráci s lékárnickou komorou - koneckonců to je ta organizace, s kterou by měl debatovat hlavně - aby se opravdu ten lék dostal do každé lékárny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.