Ministr Vojtěch: O krizovém štábu bude jednat vláda v pondělí

18.09.2020 13:40

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 18. září 2020 k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru

Ministr Vojtěch: O krizovém štábu bude jednat vláda v pondělí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Dámy a pánové, já tady zkusím zareagovat na to, co tady zaznělo.

Pokud jde o kapacity trasování, já jsem o tom hovořil. Samozřejmě využíváme armádu, využíváme mediky, využíváme studenty jiných zdravotnických oborů, využíváme pracovníky celní správy, takže aktuálně v tuto chvíli se školí zhruba 200 dalších lidí, z nichž někteří už nastoupili, někteří nastupují v těchto dnech do toho procesu trasování. Jsme připraveni ty kapacity navyšovat dál, jak bude potřeba, takže to v tomto směru skutečně každý den řešíme, každý den školíme nové lidi, kteří pomohou hygienické službě s nárůsty. Ozývají se i některé soukromé subjekty, které jsou připraveny poskytnout své kapacity například vyškolených operátorů a podobně, takže toto probíhá a bude probíhat, protože nárůsty jsou nyní skutečně výrazné.

Pokud jde o otázku kolapsu nebo nefunkce, nefungování systému elektronických žádanek, to je pravdou, já tu informaci dnes mám od kolegů. Řešíme to velmi aktivně. Není jisté, jestli jde o chybu, nebo jestli jde kybernetický útok, takže teď aktuálně na tom kolegové velmi intenzivně pracují tak, aby ten systém znovu obnovili. Bohužel nemůžeme vyloučit ani tu druhou variantu. Tolik k tomu. Jinak samozřejmě lidé, kteří přijdou na odběrové místo, budou odebráni a v tomto směru problém není.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

Pokud jde o otázku ústředního krizového štábu, o tom bude jednat vláda v pondělí, takže v pondělí bude rozhodováno, takže já bych do té doby nechtěl předjímat. Bude to na jednání vlády a vláda se k tomu postaví a určitě pak ten postoj bude prezentovat, takže tolik k tomu. Určitě to budeme řešit. Vnímáme ten požadavek i krajů, včera vlastně zasedala Asociace krajů, takže na základě toho skutečně po nějaké debatě na Radě vlády pro zdravotní rizika, kterou jsme vedli dnes, tak v pondělí se tomu vláda bude věnovat, tedy zřízení ústředního krizového štábu.

Doufám, že jsou to ty základní odpovědi na otázky pana poslance Jurečky.

Pokud jde o pana poslance Bendu a otázku zapojení lékáren do odebírání, určitě je to zajímavá myšlenka, byť ono zase není úplně tak simplexní, ač se to tak může zdá, dělat správně onen výtěr z nosohltanu, víte, že to není nic příjemného, kdo to podstoupil a aby se ten výtěr udělal správně, tak to vyžaduje určitou praxi. Ale děkuji za ten podnět, určitě to prověříme a zanalyzujeme, jestli by to bylo možné nebo nikoliv. Spojíme se s Českou lékárnickou komorou.

Pokud jde o počet odběrových míst, tak v současné době máme v České republice odběrových míst. Počty stále zvyšujeme. Aktuálně probíhá jednání třeba v Praze o otevření dalších tří odběrových míst, takže tady už bude řekněme 21 - 22 odběrových míst, takže stále reagujeme na situaci a zřizujeme nová odběrová místa. Když se podíváme na porovnání s jarem, tak počty jsou naprosto nesrovnatelné jak pokud jde o odběrová místa, tak samozřejmě i o reálné testy, což myslím, že je vidět na datech, která publikujeme.

Tolik za mě. Doufám, že jsem odpověděl na všechny otázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…