Ministryně Maláčová: Dětským skupinám pomůže mimořádná dotace

13.04.2021 10:57

Dětské skupiny musely v minulých měsících zápasit s poklesem plateb od rodičů a 1. března byly dokonce plošně uzavřeny. Ministerstvo práce a sociálních věcí proto navrhlo mimořádný dotační titul pro poskytovatele služby dětských skupin, ze kterého bude možné hradit jak nájemné, tak i zvýšené náklady, související s pandemií COVID-19 (například roušky, respirátory nebo dezinfekci).

Ministryně Maláčová: Dětským skupinám pomůže mimořádná dotace
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministryně Jana Maláčová na tiskové konferenci

Vláda schválila, že na tyto dotace bude vyčleněno 74,2 milionu korun. „Zřizovatelé dětských skupin jsou převážně neziskové organizace, a ty už ze své podstaty nemohly v minulosti vytvářet finanční úspory. V období pandemie musely čelit úbytku příjmů, přitom je pravidla financovaní z ESF vylučovala z jakékoliv jiné veřejné covidové podpory. Proto jsme vládě navrhli dotační tituly, které by dětským skupinám měly rychle a účinně pomoci,“uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Kvůli pandemii opadl zájem o službu, snížily se platby od rodičů a vše vygradovalo plošným uzavřením dětských skupin. V současné době jsou dětské skupiny financované z ESF prostřednictvím dvou tzv. jednotkových nákladů (jednotka na provoz a jednotka na nájem). Jednotka na provoz se přitom odvíjí od reálné docházky. „MPSV promptně reagovalo na pandemii již na začátku. Od 18. září 2020 je platná výjimka z postupů při výpočtu obsazenosti, díky níž se aktuální propad docházky nepromítá do výše dotace,“ připomíná ministryně práce a sociálních věcí. Zároveň však dodává, že zásadním problémem zůstal propad příjmů z plateb od rodičů.

Anketa

Je vám líto, že Tomáš Petříček končí na ministerstvu zahraničí?

hlasovalo: 13163 lidí

Ministerstvo práce a sociálních věcí z těchto důvodů připravilo mimořádné dotační řízení pro poskytovatele služby péče o dítě v dětských skupinách. Celkem 30 milionů korun vyčlenilo na podporu hrazení nájmů. „Dotace na nájemné je navržená tak, aby pokryla polovinu výdajů poskytovatele na nájemné na období 6 měsíců v průběhu roku 2021,“ upřesňuje Jana Maláčová.

S ohledem na současné nastavení financování si přitom poskytovatelé služeb v dětských skupinách budou moci zvolit, zda setrvají v čerpání finanční podpory z ESF v podobě pravidelné jednotky na nájem, nebo zda využijí finanční prostředky v rámci této mimořádné dotace MPSV.

Na další částečnou kompenzaci zvýšených nákladů, souvisejících s pandemií COVID-19, je vyčleněna částka ve výši 44 200 000 Kč. Podpora bude náležet všem poskytovatelům služeb v dětských skupinách, kteří o ni požádají, a bude sloužit například na nákup roušek, respirátorů, ochranných štítů, dezinfekčních přípravků, na dezinfekci prostor apod. V rámci této kompenzace lze žádat až o 12 000 Kč na jednu pečující osobu. To například znamená, že dětské skupiny s kapacitou do 6 dětí mohou požádat o dotaci maximálně na dvě pečující osoby (tj. 24 000 Kč).

V České republice je aktuálně v provozu 1132 dětských skupin s celkovou kapacitou15 049 míst. Při střídavé docházce dětské skupiny navštěvuje zhruba 18 tisíc dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

20:18 Okamura (SPD): Ostudou ČR je ministr pro evropské záležitosti Dvořák, ne nepřijetí eura

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům ministra pro evropské záležitosti Dvořáka o…