Ministryně Maláčová: Minulý týden se toho stalo tolik. A tolik toho máme v plánu

01.09.2019 22:02

Komentář na facebookovém profilu k uplynulému týdnu

Ministryně Maláčová: Minulý týden se toho stalo tolik. A tolik toho máme v plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Přeji všem hezkou neděli,

snad jste si ještě v posledním prázdninovém týdnu stihli užít sluníčka. Já mám za sebou skvělý víkend na Zlínsku. Byla jsem na houbách, koupali jsme se a v sobotu jsem byla na letním setkání zlínské ČSSD, kde se zpívalo, tančilo a také jsme soutěžili v jízdě na trakačích. A já se poctivě všeho účastnila!

Úprava dávek na bydlení

Z nabitého programu uplynulých dní chci vypíchnout hlavně setkání se zástupci klíčových neziskovek věnujících se lidem v tíživé životní situaci. Probírali jsme úpravu dávek na bydlení. Konečně jsem měla příležitost aktivistům, jejichž práce pro druhé si velmi vážím, osobně popsat záměry, které mám. Jsem ráda, že jsme si vyjasnili, že cíl máme stejný. Znovu se potkáme zase za čtrnáct dní. Poté chci svůj návrh představit veřejnosti.

Nechci občanům v tísni život komplikovat. Zároveň ale trvám na tom, že musíme zastavit bobtnající obchod s chudobou, rozšiřování špinavých ubytoven a chátrajících panelových sídlišť, a fakt, že stále více lidí končí v bezvýchodné životní situaci. S tím pak souvisí narůstající kriminalita, počet dětí, které nezvládnou ani základní školní docházku, mají pak brzy vlastní děti, jsou závislí na drogách, alkoholu i na sociálních dávkách. Chci zastavit systém, na kterém nejvíce vydělávají gauneři, kteří za drahé peníze lidem v nouzi nabízí nevyhovující ubytování, protože stát na to přispívá a ti lidé nemají jinou možnost.

Nikomu nebudeme ubližovat. Žít na ubytovnách není normální. Budeme ale také chtít, aby lidé, kteří dávky na bydlení pobírají, projevili snahu zapojit se do normálního života a začali fungovat. Stát má pomáhat lidem v nouzi, ti ale musí také projevit osobní odpovědnost. Pracovat je normální, samozřejmě za férovou mzdu a důstojných podmínek. Každý se musí zapojit do chodu společnosti a nezvykat si na život na okraji. Návrh je velmi komplikovaný, s mým týmem jsme na něm pracovali téměř 10 měsíců a jsem přesvědčená, že bude fungovat!

Dostupné bydlení

Kudy poslední dobou chodím, tudy připomínám, že vedle exekucí je největším sociálním problémem současnosti nedostatek bydlení??. Bydlení se stává nedostupné i pro střední vrstvy. Mladí lidé kvůli drahému bydlení odkládají rodinu, senioři i přes rekordní navyšování důchodů neví, jak nájem utáhnout. Dnes mi moje babička říkala, že četla, že v jejím nájemním bytě v Brně, kde bydlí téměř 60 let a má 50 metrů čtverečních, město chystá zvednout nájem zase o tisícovku. Jak to mají ti lidé finančně zvládnout?

Spojím se s paní ministryní Dostálovou a opět jí připomenu, že má bydlení ve své kompetenci. Je nezbytné povzbudit aktivitu obcí, aby si vytvářely svůj bytový fond s nájemním bydlením. Musíme též podporovat družstevní bydlení. Potřebujeme systémovou změnu po vzoru Mnichova nebo Vídně – kombinaci pečlivé regulace a obecních bytů. Vím, že jde o běh na dlouhou trať, ale musíme si konečně přiznat, že tu máme obrovský problém, který zejména v devadesátých letech způsobila pravice se svojí posedlostí privatizací za každou cenu.

Sociální služby

Minulý týden jsme také dokončili analýzu sociálních služeb a poslali ji na vládu. Diskutovala jsem o ní také v úterý s paní hejtmankou Janou Vildumetzovou a naším skvělým hejtmanem, Jirkou Běhounkem. V pátek jsem také navštívila Domov pokojného stáří v Diecézní charitě Brno. Diskuze s panem ředitelem potvrdila výsledky naší analýzy. V tomto roce kraje dostaly od státu 79 % všech svých požadavků, průměr minulých let byl 76 %. Takže sociální služby skutečně nekolabují. Problém ale vidím na dofinancování poslední pětiny ze strany krajů a obcí a také v systému přerozdělování na úrovni krajů. Protože nyní je systém postaven na dobré vůli krajských a obecních politiků. A to přesně bude předmětem novely zákona o sociálních službách, na které pracujeme.

Také jsem si dovolila připomenout, že když se jednalo o navrácení církevních restitucí, tak pravice argumentovala tím, že když církve dostanou své majetky zpět, budou moci investovat do pomoci potřebným. Nicméně v sociálních službách tento efekt nenastal...

Útoky na ČSSD

Hodně se mě ptáte, proč si ČSSD nechá líbit útoky pana premiéra. Řeknu Vám upřímně, že jsem si na jeho silné výkyvy nálad již zvykla. Jeden den nás chválí, jak jsem ve vládě úspěšní, a chce, abychom v ní zůstali. Druhý den nám okopává kotníky, samozřejmě přes média. A také jsem si všimla, když se pan premiér snaží vyvolat konflikt, znamená to jediné – snaží se odvést pozornost od něčeho jiného. Takže pokud chcete vědět, jak se k celé situaci stavím: chci, abychom místo dohadování spolupracovali a plnili naše vládní sliby!

Výročí začátku druhé světové války

Dnes si připomínáme jedno smutné datum – 80 let od začátku 2. světové války. Pro mě je největším výdobytkem evropské integrace právě fakt, že mír v Evropě považujeme za samozřejmost.

Dobrá zpráva ale je, že zítra začíná nový školní rok. Aspoň já jsem chodila do školy velmi ráda. Takže přeji všem dětem, ať je škola baví a učitelům hodně trpělivosti a brzy zase o trochu vyšší platy.

Vaše

Jana Maláčová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…