Nacher (ANO): Inflace je tažená z velké části mezinárodní situací

10.03.2022 14:51

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Nacher (ANO): Inflace je tažená z velké části mezinárodní situací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Děkuji, pane předsedající.

Já jenom krátce reakce na svého ctěného kolegu pana Skopečka. No, já mám pocit, že to s tou inflací a to, že to bude taženo poptávkou, se dalo říkat ještě v nějaké teorii tak možná před měsícem a půl.

Myslím, že teď už každý vidí, že to absolutně neplatí. Absolutně to neplatí, protože jestli předtím platila ta teze, že lidé mají více peněz, větší platy a ty utrácejí a tím roztáčejí tu inflaci, tak teď, jak se zdražuje všechno - to nejsou jenom pohonné hmoty, to jsou i energie a na to navázané další věci, zdražují se i jednotlivé výrobky, je to taženo zcela jednoznačně, zcela jednoznačně zdražením různých komodit - taka v té chvíli lidé naopak více teď šetří.

To znamená jakoby představa, že se všechno zdraží a podle pana kolegy teď všichni najednou začnou ty dražší věci kupovat a tím to ještě více roztáčí, je úplně iluzorní. Prostě jasně se teď ukázalo dodatečně, že ta inflace je tažená z velké části tou mezinárodní situací, která začala covidem a pokračuje tím konfliktem. Tak si prostě tohle řekněme a nejeďme v nějakém starém scénáři, který tady budeme opakovat ještě další tři měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …