Němcová: Žádáme odvolání Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy sněmovny

06.02.2014 15:09

ODS navrhne odvolání komunisty Filipa z funkce místopředsedy Sněmovny.

Němcová: Žádáme odvolání Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Poslanci ODS navrhují odvolání komunisty Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem je podle poslankyně Miroslavy Němcové jeho čtvrteční reakce na úmrtí bývalého komunistického pohlavára Vasila Biľaka a relativizování okupace Československa v roce 1968.

„Vasil Biľak se podílel na okupaci naší země. Není možné tvrdit, že dnešní doba se dívá na jeho krok různými pohledy. Budeme proto chtít, aby ČSSD a KDU-ČSL jako demokratické strany vyvodily svůj postoj k tomuto vyjádření a přidaly se k našemu návrhu na odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Člověk, který obhajuje okupaci a který se dnes tímto způsobem staví k tzv. zvacímu aktu, tedy totálnímu úpadku a zmaru intelektuálních i hospodářských nadějí naší země, nemůže být místopředsedou v demokratickém parlamentu dnešní České republiky,“ uvedla Miroslava Němcová.

Miroslava Němcová zároveň zdůraznila, že je hrdá na fakt, že se z Česka zdevastovaného komunisty podařilo vybudovat zemi, která je součástí EU a NATO. „Na toto úsilí jsem hrdá a neměli bychom na něj zapomínat. Samozřejmě mě ale netěší, že radním pro školství je třeba v Karlovarském kraji bývalý politruk, nebo že místopředsedou vlády a ministrem financí je člověk s nevyjasněnou minulostí. Otázku vidím v působení Daniela Hermanna jako bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v nové vládě. Vážím si ho a doufám, že bude schopen v této pozici čestně obstát.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.