Niedermayer (TOP 09): Česko musí čerpání „evropských“ stovek miliard zlepšit i zrychlit

24.11.2023 17:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čerpání finančních prostředků z evropských fondů

Niedermayer (TOP 09): Česko musí čerpání „evropských“ stovek miliard zlepšit i zrychlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Z evropských fondů máme k dispozici stovky miliard, které musíme efektivně využít k transformaci naší ekonomiky tak, aby se její dopady vyhnuly našim firmám a občanům, ale také ke zrychlení tempa naší zpomalující se ekonomiky. Možné to je, ale jen pokud zlepšíme náš systém čerpání unijních peněz.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21871 lidí

Čerpání prostředků z fondů EU nám totiž zatím bohužel moc nejde. Není možné tyto peníze čerpat jen proto, abychom je vyčerpali, ale musíme je čerpat cíleně, efektivně a rychle. Žádné "money for nothing", nestačí ani "money for something". Pouze "value for money" musí být kritériem při využití stovek miliard od EU. Tedy hodnota, kterou získáme, musí odpovídat vynaloženým penězům. U každého projektu musí být jasné, co si za tyto peníze kupujeme a proč.

Je proto nutné, aby vznikl transparentní systém, který bude zajišťovat, že unijní peníze budou využívány s ohledem na co nejvyšší efektivitu a přínos pro rozvoj naší ekonomiky. To musíme opravdu co nejrychleji nastavit u Modernizačního fondu, neb disponuje nejvíce penězi určenými přesně na ty oblasti, ve kterých musíme zrychlit. Ale změny vyžaduje i náš přístup k Fondu spravedlivé transformace či kohezní politice.

V tom druhém se ministerstva a další úřady dopracovaly do pozice oddělených “majitelů“ operačních programů. To ale musí vystřídat lepší mezirezortní komunikace a spolupráce s cílem smysluplného a strategického využívání peněz z fondů EU.

#Českomusízrychlit, to je plánem TOP 09, a efektivnější využívání peněz z fondů EU nám pomůže přeřadit na vyšší rychlostní stupeň. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…