Okamura: Eliška Přemyslovna byla a je synonymem vlastenectví

03.06.2014 12:38

Projev Tomia Okamury na dnešním semináři v Poslanecké sněmovně s názvem "Pocta Elišce Přemyslovně"

Okamura: Eliška Přemyslovna byla a je synonymem vlastenectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dámy  a pánové,

je těžké hodnotit význam poslední přemyslovské královny Elišky -  dochované zprávy a svědectví na jedné straně vyzdvihují její snahu o posílení české státnosti, na stranu druhou byly tyto snahy letitým problémem pro uklidnění politických poměrů v Českém království. 

To, co je nesporné, je, že Eliška byla a je synonymem vlastenectví, a to nikoliv národnostního, ale zemského. V Eliščině krvi byla krev panovnických rodů celé Evropy včetně kyjevských knížat Rurikovců. Sama se stala předkem pro mnohé evropské vládnoucí rody - její dcera  Jitka Lucemburská je mimo jiné pramáti francouzského královského rodu Valois. 

Její síla ovšem není jen v potomcích, mezi nimiž je první z prvních římský císař a král Václav, který přijal jméno Karel IV. Její odkaz je v tom, co svému synovi předala. To, že byl jeden z našich největších státníků v dějinách také jeden z největších českých vlastenců, je nesporně dílo maminky, která svou vlast, zemi a její národ milovala. Řekněme si také, že v mnohém je to také odkaz dalších velkých žen našeho národa, které na Elišku měly vliv - Kunhuty Přemyslovny, jíž současníci přezdívaly svatá Pavla, a její velké učitelky a pratety svaté Anežky Přemyslovny.

Eliška je stejně jako další Přemyslovny velkým svědectvím o síle osobností českých křesťanských žen. Odkaz velké a nezdolné královny spočívá v neústupném boji o silnou českou státnost. V její nepřehlédnutelné hrdosti na český a moravský zemský národ, přičemž pojetí zemského národa její a jejích současníku by mělo a musí být inspirativní i pro dnešek – český národ tvořil každý, kdo žil v zemích Koruny české, a to bez ohledu na jazyk či etnicitu. 

Vlastenectví nezávislé na faktické národnosti, ale vlastenectví k zemi, v níž žijeme, by mělo být i dnes jednou z nejvyšších hodnot. Ne proto, aby rozdělovalo národy v Evropě, ale aby je posilovalo a posilovalo spolupracující Evropu. 

Eliška - mnohonárodnostní potomek českých králů a nejvýznamnějších evropských elit - nám i teď říká: nestyďme se mít rádi svou zemi, v níž jsme se narodili a v níž žijeme. Nestyďme se hájit její zájmy. Není totiž většího a státotvornějšího úkolu. Žít pro svou zemi nemusí nikdy znamenat být proti druhým národům - naopak, znamená to jít ruku v ruce spolu s ostatními a být ku prospěchu sobě i ostatním. Nestyďme se také říkat nahlas, že naše dědictví je nejen vlast zemská, ale také křesťanství. To je totiž naše vlast duchovní ať už kdokoliv z nás v Boha věří či ne.

Děkuji Vám za pozornost

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice