Okamura (SPD): ČEZ má astronomické zisky a ohlásil další zdražení elektřiny o 60 %

15.11.2022 16:34

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 15. listopadu k energetice.

Okamura (SPD): ČEZ má astronomické zisky a ohlásil další zdražení elektřiny o 60 %
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout mimořádný bod za hnutí SPD na program této schůze sněmovny s názve Fialova vláda nečinně přihlíží propadu statisíců domácností do chudoby a dluhům i krachům mnoha firem. A nyní bych tento návrh zdůvodnil.

Energetickou chudobou jsou v České republice ohroženy stovky tisíc lidí. Nejčastěji jde o seniory, vícečlenné rodiny a rodiče samoživitele. Vyplývá to ze studie investiční společnosti Wood and Company. Fialova vláda ale jen nečinně přihlíží propadu statisíců domácností do chudoby a dluhům i krachům mnoha firem. Zdražování elektřiny a plynu se tak stává pro rozpočty čím dál vyššího počtu domácností a některých skupin obyvatel téměř devastačním. V této studii se uvádí, že 648 000 našich domácností zaplatí za energie víc než 40 % svých příjmů a že nedoplatky na účtech za energie má pravidelně přes 157 000 občanů a že více než 230 000 občanů kvůli drahým energiím žije v nedostatečně vytápěných prostorách pod 18 °C.

Jde o nepřijatelný a neudržitelný stav, za který je zodpovědná pětikoaliční vláda Petra Fialy z ODS, která stále není schopna občanům ani podnikům snížit ceny energií zastropováním u výrobců a jen nečinně přihlíží propadu statisíců domácnosti do chudoby a dluhů i krachům mnoha firem. (Silný hluk v sále.)

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším, pane předsedo, ale opět žádám kolegyně a kolegy, zejména tedy v pravé části sálu, o ztišení. Ale platí to samozřejmě pro celý sál. Prosím.

Poslanec Tomio Okamura: Já vás jenom doplním, že v pravé části sálu sedí právě poslanci vládní pětikoalice Petra Fialy, které toto téma, jak všichni slyší, vůbec nezajímá. Takže já budu pokračovat. Pokud by vláda zastropovala ceny energií přímo u výrobců, tak potom by stát nemusel platit kompenzace. Stát by podle SPD měl také zajistit vykoupení minoritních 30 % akcií ČEZu, aby se tak stal jeho stoprocentním vlastníkem. Tedy jinak přeloženo, hnutí SPD prosazuje zestátnění ČEZu.

ČEZ má astronomické zisky a zároveň ohlásil od nového roku další zdražení elektřiny o 60 %. Přitom jak víme, tak kontrolu nad ČEZem, nad tím majoritním podílem, má právě vláda Petra Fialy v čele s premiérem Petrem Fialou a výsledkem té nečinnosti a nekompetentnosti jsou právě drahé energie pro občany a firmy. Česká republika má nejvyšší ceny energií v Evropské unii. My požadujeme demisi Fialovy vlády.

Jen během prvních devíti měsíců letošního roku domácnosti v České republice zaplatily za plyn meziročně více o 49,3 %, za elektřinu o 29,4 % a za teplo o 16,9 %. Při meziročním srovnání nárůstu cen energií v okolních zemích jsou výsledky pro Českou republiku ještě více tristní. Zatímco v Polsku došlo dokonce k meziročnímu poklesu ceny o 3,4 %, v Maďarsku došlo k poklesu ceny o 0,9 %, tak v Rakousku vzrostla cena pouze o 1,5 % a v Německu o 2,6 %. Ale v České republice pod vládou premiéra Petra Fialy z ODS vzrostly ceny o rekordních 61,8 %.

Řešením je odstoupení od Green Dealu Evropské unie, od systému obchodování s emisními povolenkami, což je také systém Evropské unie, odchod z energické burzy v Lipsku a prodej energií našim lidem a podnikům za výrobní ceny s přiměřeným ziskem a - protože jsme exportérem levné elektřiny, takže elektřiny je dost - do zahraničí prodávat pouze přebytky. Hnutí SPD považuje tento stav za neudržitelný a jak jsem říkal, požadujeme demisi vlády Petra Fialy.

Nyní bych tedy zopakoval, že vás prosím o zařazení, nebo žádám vás, o zařazení tohoto bodu s názvem Fialova vláda nečinně přihlíží propadu statisíců domácností do chudoby a dluhům i krachům mnoha firem. Rád bych, aby to bylo zařazeno jako první bod dnešního jednání, abychom tady projednali právě ty důvody, proč k tomu dochází, což je samozřejmě nekompetentnost a nečinnost vlády Petra Fialy. A také návrhy řešení, které by okamžitě vedly ke zlepšení toho stavu, které už tady mimochodem SPD předkládá od jara. Ale s vládou Petra Fialy je to, jako když hrách na zeď hází. Děkuju za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…