Okamura (SPD): Huť Liberty Ostrava byla podle dostupných informací systematicky vytunelovaná

27.02.2024 20:07 | Zprávy

Projev na 94. schůzi Poslanecké sněmovny 27. února 2024 - návrh nazařazení mimořádného bodu s názvem Řešení situace v huti Liberty Ostrava

Okamura (SPD): Huť Liberty Ostrava byla podle dostupných informací systematicky vytunelovaná
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

jménem hnutí SPD opakovaně a znovu dnes žádám o zařazení mimořádného bodu s názvem Řešení situace v huti Liberty Ostrava, abychom zařadili tento bod na program dnešní schůze Sněmovny.

Liberty Ostrava zaměstnává zhruba 6 tisíc lidí. Včetně navázaných firem v areálu a dalších je to přes 40 tisíc zaměstnanců, jejichž pracovní místa a sociální jistoty jsou ohroženy. Včetně rodinných příslušníků se jedná o více než 100 tisíc lidí. Fialova vládní pětikoalice situaci dostatečně neřeší a je laxní, přestože je stát jedním z největších věřitelů firmy. Huť společnosti Liberty Ostrava byla zřejmě podle všech dostupných informací systematicky vytunelovaná a podle dostupných informací je možné, že jak současným majitelem, tak i předchozím. O tom, jak a v jakém rozsahu, by měly šetřit a informovat příslušné trestně právní orgány.

Prostřednictvím interpelace jsem na to vládu již loni upozornil a žádal jsem o řešení a také o součinnost. Ale Fialova vládní pětikoalice situaci dostatečně neřeší a je laxní. Stát musel vyplatit německému insolvenčnímu správci 1,5 miliardy korun, protože se státní pojišťovna EGAP zaručila v roce 2020 za úvěr hutě Liberty a ta úvěr nesplácela. To dává možnost, aby vláda respektive stát výměnou za dluh do firmy majetkově vstoupil a měl tak přímý vliv na řešení. Nebo stát může pomoci i s hledáním nového majitele a tuto záležitost koordinovat.

Vláda by měla podle mého názoru představit strategii dalšího přístupu k Liberty Ostrava, protože, jak jsem uvedl, stát je jedním z největších věřitelů firmy.

My jsme vládu žádali, aby stát jako jeden z poškozených inicioval trestněprávní řízení ve všech podezřeních ohledně možného tunelování firmy Liberty. Nic z toho se ale nestalo a vláda to odmítla.

Hnutí SPD opakovaně vyzývá vládu, aby situaci řešila. Chceme přimět Fialovu vládní pětikoalici k tomu, aby pomohla jak lidem, tak spravedlnosti. Proto navrhuji tento mimořádný bod a doufám, že ho poslanci vládní koalice schválí. Ale je mi bohužel jasné, že ho zamítnete, jelikož vás Česká republika a problémy českých občanů nezajímají. Pro vás je na prvním místě Ukrajina a Ukrajinci. Takže znovu zopakuji, navrhuji jako první mimořádný bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Řešení situace v huti Liberty Ostrava, protože hnutí SPD bojuje za ty desítky tisíc zaměstnanců, kterým už po deváté byl odložen nástup do práce, takže tam panuje velká nejistota.

Mimochodem, já jsem hovořil s odboráři. Obavy samozřejmě mají nejenom zaměstnanci v Liberty a v navázaných firmách a jejich rodiny, dohromady více než 100 tisíc lidí, ale i podnikatelé, živnostníci, kteří jsou v okolí, protože logicky, kdyby tady došlo k propouštění lidí a k sociální nestabilitě, tak okolní služby budou krachovat a tak dále, takže ten problém je rozsáhlý. Jen dodám, že já jsem zvolen jako poslanec za Moravskoslezský kraj, ale zajímám se samozřejmě o problémy v celé České republice, ale o to více mě to ještě pálí, takže stejně jako všude jinde v České republice, takže k tomu vyzývám opakovaně vládu, jak říkám, už jsem se to snažil řešit i formou písemné interpelace, ale odpověď vládních představitelů je zcela neuspokojivá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.