Okamura (SPD): Na tomto příkladu je vidět, jak moc chybí hmotná a trestní odpovědnost politiků

25.10.2022 15:45

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2022 k návrhu na zařazení bodu jednání s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy

Okamura (SPD): Na tomto příkladu je vidět, jak moc chybí hmotná a trestní odpovědnost politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

my jako SPD plně podpoříme návrh na zařazení mimořádného bodu s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy. Já bych k tomu ještě dodal, ale to je už můj dovětek, nekompetentní a chybná komunikace, protože je faktem, že místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka způsobili podle řady ekonomů škodu minimálně 31 miliard korun. Právě místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, zároveň je to ministr práce a sociálních věcí, tedy jedni z nejvyšších představitelů Fialovy vládní pětikoalice...

Tak právě tito dva, jedni z nejvyšších představitelů vládní pětikoalice Petra Fialy, svými výroky v médiích a na sociálních sítích o účinnosti či neúčinnosti, to už vlastně nikdo pořádně ani neví, protože panuje ve vládě takový zmatek a chaos, že tady do poslední chvíle vůbec nevíme, co vládní koalice chce vlastně předložit, tak právě o tom zavádění toho mimořádného zdanění energetických firem a bank, takzvaný windfall tax, tak tím, že řekli paní Richterová s panem Jurečkou, že chtějí zavést tuto daň už od roku 2022, tak způsobili pád akcií dotčených firem, které dosáhly ztráty minimálně 31 miliard korun, přičemž více než polovina z této částky je způsobena společnosti ČEZ, která je ve většinovém vlastnictví státu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

O tuto částku tedy přišli akcionáři těchto firem, zejména českého státu, potažmo čeští občané, během pár hodin o to přišli pouze kvůli těmto hloupým nekompetentním a neuváženým vyjádřením nejvyšších představitelů vládní pětikoalice Petra Fialy.

Oba tito vládní politici totiž veřejně prohlásili, že vláda zavede mimořádnou sektorovou daň, takzvanou windfall tax, již na zisky z roku 2022 a burza na to reagovala skokovým oslabením akcií dotčených firem. Později se ale ukázalo, že tato informace není pravdivá, protože ministr financí Stanjura za ODS prohlásil, že to bude platit až od roku 2023, ale to již bylo pozdě, protože mezitím už akcie těchto firem klesly.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Jde tedy o opakovanou ukázku mimořádného diletantismu představitelů vládních stran, poškozující Českou republiku, její firmy a občany. Kdo tuto škodu zaplatí a kdo za ni ponese odpovědnost? A nebylo to náhodou účelové vyjádření, které mělo někomu způsobit prospěch? V případě, že by se tímto způsobem, a bylo to takto, jednalo například ve Spojených státech, tak tam hrozí samozřejmě za taková kurzotvorná vyjádření mnohaleté těžké tresty a je to samozřejmě kriminální čin.

Na tomto příkladu je jasně vidět, jak moc v českém právním řádu chybí ustanovení o hmotné a trestní odpovědnosti politiků, což je dlouhodobý návrh hnutí SPD už od doby jeho založení.

A to, že se politici vládní pětikoalice neumí dohodnout, jaké návrhy vlastně skutečně předkládají, jaké chtějí předložit a mezitím v přímém přenosu způsobují škody v řádu desítek miliard společnostem, které za to vůbec nemůžou, protože se mluví o nich bez nich, a já nejsem žádný obhájce bank ani žádných jiných firem, ale takhle přece nemůže fungovat vláda v právním státě. Je to neuvěřitelná blamáž a já se ptám, jaké škody ještě chce vaše vláda způsobit. Už jste poškodili milióny občanů České republiky, kteří nemají na energie, tím, že nekonáte, na rozdíl od všech jiných evropských států, že nepomáháte, už uvádíte tisíce českých firem do obrovských finančních problémů, firmy krachují, propouštějí zaměstnance, a teď ještě svými neuváženými a diletantskými výroky způsobujete škodu v řádech desítek miliard korun.

Takže my plně podporujeme ten opoziční návrh a podpoříme samozřejmě tento návrh s názvem Komunikace vládní koalice a ovlivňování burzy. Myslím, že i ve vašem zájmu by se tady mělo projednat a vyjasnit, jakým způsobem a proč to vlastně tahle vláda takovýmto nekompetentním způsobem dělá.

Před chvíli jsem tady viděl premiéra Petra Fialu, že vcházel do sálu, ale evidentně když se doslechl, jaké téma tady opozice navrhuje, tak asi zase ze sálu odešel, nebo se zase někde schoval, aby tady nebyl za mnou vidět.

Takže děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce