Palas (ČSSD): A tak tu žijeme, pane prezidente!

26.04.2011 10:30

Otřásá se vláda, padají ministři, aféra stíhá aféru. Před zrakem zděšených diváků se odehrává kus, o němž jsou vedeny spory, zda se jedná o tragédii či spíše frašku.

Palas (ČSSD): A tak tu žijeme, pane prezidente!

Herci v hlavních rolích tohoto představení navíc podávají výkony, za něž by se styděl i začínající amatérský soubor v Horní Dolní. Není potom divu, že veřejnosti se zmocňují pocity trapnosti a znechucení z politiky a jejích aktérů. Blbá nálada je zřejmá a na diskusi o skutečně závažných problémech nepříliš příhodná.

Přesto se pokusím zájem čtenářů odvrátit od palcových titulků o nějaké další taškařici a nasměrovat jejich pozornost k jednomu procesu, který probíhá v Moravskoslezském kraji.

Netvrdím sice, že v Ostravě se bojuje o Prahu, ale dle mého názoru se jedná o příběh nejen dostatečně dramatický, ale i celkem poučný.

SLEDUJEME téma hlasování o vládě

O co se však konkrétně jedná. O nic menšího, než o to, zda se v tomto kraji podaří zachovat dostatečně funkční a kvalitní veřejné zdravotnictví. Krajské nemocnice se totiž stále rychleji řítí do dluhové pasti, z níž za relativně krátkou dobu už nemusí být úniku. Příčiny toho zničujícího trendu mají zejména systémový charakter. Nicméně je též nezbytné poukázat i na faktory, které může a musí zohlednit krajská politická reprezentace. Například organizační roztříštěnost krajských nemocnic způsobuje, že si navzájem konkurují a doslova se přetahují o pacienty, ztrácejí výhody ze společných nákupů léků, materiálu a služeb, oslabují svou pozici při vyjednávání se zdravotními pojišťovnami, nejsou schopny racionalizovat investiční politiku, strukturu poskytované péče, přístrojové vybavení atd.

Rozhodli jsme se proto navrhnout sloučení všech krajských nemocnic do jedné příspěvkové organizace - a začaly se dít věci. Všichni, kteří tyjí z výše uvedeného nepořádku, se rychle dokázali spojit proti tomuto záměru. Pojmenovat tyto parazitní skupiny není obtížné a čtenář si jistě umí správné názvy dosadit sám. Potíž je v tom, že své sobecké zájmy dokáží celkem dovedně skrývat za vznešená hesla, ale neštítí se šířit i podlé pomluvy. Objevují se však i celkem úsměvné situace. Někteří poslanci a senátoři ODS například nyní organizují petice proti vzniku velké krajské nemocnice, i když si před pěti lety, tehdy byli oni ve vedení kraje, odhlasovali úplně stejný záměr. Asi už na to zapomněli. Jejich škoda, mohli nás oprávněně napadnout, že jsme od nich opisovali...

Inu, nejen v Praze je veselo. Mnohdy mě ta přemíra veselí už unavuje a já si pak povzdechnu: „ A tak tu žijeme, pane prezidente!"

Ing. Jaroslav Palas, senátor a hejtman Moravskoslezského kraje

Vlastní dotaz Jaroslavu Palasovi můžete položit ZDE

Více:
Sobotka (ČSSD): Koalice předvádí absurdní divadlo

##PROFIL 306##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Palas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…