Paroubek: Klausovy výroky na adresu stávkujících jsou skandální

13.06.2011 16:11

Skutečnost, že prezident Václav Klaus vyzval vládu, aby "byla daleko, daleko rezolutnější", najmula autobusy a stávkujícím řekla "na shledanou", považuji za skandální.

Paroubek: Klausovy výroky na adresu stávkujících jsou skandální

Pokud to takto s prohlášeními pana prezidenta půjde dál, tak do čtvrtka bude úkolovat ministra obrany, aby nasadil proti stávkujícím vojsko, v nejhorším případě o tom rozhodne jako vrchní velitel ozbrojených sil sám. Obávám se, při této logice uvažování pana prezidenta, aby už ve středu večer nebyl vyhlášen výjimečný stav.

Funkce prezidenta je v českém ústavním systému koncipována jako spíše apolitická, konsensuální, respektující historickou tradici této pozice.

Václav Klaus má bohužel utkvělou tendenci tuto tradici i pravidla nerespektovat, což jsem mu musel jako premiér připomínat. Třeba tím, že jsem mu pohrozil zákazem zahraničních cest. Má-li však jako spoluhráče slabého premiéra, jakým je Petr Nečas, dělá si - bohužel - co chce.

SLEDUJEME téma stávka

Pokud by měl prezident Klaus tendenci v podobných výrocích pokračovat, popřípadě je eskalovat, jsou zcela relevantní úvahy, které jsem v ČSSD dosud vždy odmítal, totiž zvažovat hypotetické pravomoci Senátu vedoucí k odvolání prezidenta z funkce.

Protože jsem však stále stoupencem dialogu, vyzývám Václava Klause, aby se eskalování konfliktu zdržel a začal se plně věnovat úkolům, které náleží hlavě státu, totiž hledání dohody.

##PROFIL 221##

Více:
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.