Paroubek: Odhady vývoje německé ekonomiky ve 2. čtvrtletí nejsou vůbec pozitivní

07.07.2014 20:36

Ač o tom čeští ekonomičtí analytici neradi hovoří, neboť se to příliš nehodí do jejich odhadově veselého krámu, zdá se, že německá ekonomika, která první čtvrtletí potěšila růstem 0,8 %, což je její nejrychlejší růst za tři poslední roky, bude ve druhém čtvrtletí, pokud ne klesat, nejspíše stagnovat.

Paroubek: Odhady vývoje německé ekonomiky ve 2. čtvrtletí nejsou vůbec pozitivní
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Například v květnu německý průmysl oproti dubnu poklesl o 1,8 %, což je vůbec největší propad za více než dva roky. Německé ministerstvo hospodářství uvádí, že důvodem poklesu je květnový státní svátek. Ano, to může být jeden z důvodů, ale bylo by velmi naivní tvrdit, že je to jediným důvodem.

Připomínám, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí poklesla o 2,9 % a analytici už snížili odhad růstu americké ekonomiky za druhé čtvrtletí z 3 na 2,5%. A jak víme, realita bývá spíše mnohem horší, než jak hovoří odhady analytiků.

Stagnace, propad nebo pouze velmi mírný růst ekonomiky USA se zcela jistě projeví na stavu ekonomiky EU, a nejrychleji se projeví – a možná už se projevuje – na ekonomice německé. A nepříznivý stav německého hospodářství se rozhodně projeví v ekonomice české. Vždyť Německo je nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky.

Místo povinného optimismu by se čeští ekonomičtí analytici a také vláda měli soustředit na hledání kroků, které by pomohly minimalizovat negativní vliv možné stagnace německé ekonomiky na ekonomiku českou. 

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…