Premiér Fiala: Vykládat tady lži, že jsem nereagoval, je úplně absurdní

03.09.2022 2:07

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Premiér Fiala: Vykládat tady lži, že jsem nereagoval, je úplně absurdní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jen velmi stručně, protože nebudu reagovat na všechny ty nesmysly, které tady zazněly. Jenom poznámka na úvod. To, co tady pan předseda říkal o mých kolezích z vlády, zvláště o panu místopředsedovi Jurečkovi, to opravdu není směšné, ale je to ubohé. Vy jste, pane předsedo, přišel, pak jste odešel zřejmě někde přes noc dělat kampaň, pak jste zase přišel a pokračoval jste v té snůšce nesmyslů, kterými jste nás tady zahrnul včera.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Tak já jenom velmi krátká reakce. Prosím vás, čím se v té EU chlubíte, že máte mobily - že jste měl mobily na premiéry? To je přece něco úplně běžného, to máme všichni a normálně spolu komunikujeme. Že jste jednal přes noc a dva dny na Evropské radě? Evropská rada běžně trvá dva dny a běžně tam jednáme přes noc. To není přece nic, s tím byste se měl chlubit. Tam jsou podstatné výsledky, a ty vy jste vůbec žádné neměl.

A prosím vás, neopakujte ty nesmysly, co vám říkají vaši lidé, kteří možná už neumí v tom Bruselu česky nebo jsou úplně zmateni. Samozřejmě jsem na Verhofstadta reagoval, stačí se podívat na záznam z toho jednání, a reagoval jsem poměrně ostře. Takže může se vám nelíbit, co jsem mu řekl, ale vykládat tady lži, že jsem nereagoval, je úplně absurdní. A co dělají ti vaši lidé v Bruselu? Ta paní Charancová, paní Jourová, kterou jste tam poslal.

To jsou vaši nominanti. Co dělají pro Českou republiku? Jak hlasují v Evropském parlamentu za zájmy České republiky? Podívejte se, pozvěte si je, promluvte si s nimi, abyste viděl, že oni pro zájmy České republiky nedělají nic. Těm nadávejte, ne nám tady v Poslanecké sněmovně a vládě, která hájí Českou republiku.

V-čtyřku jsme samozřejmě nerozbili, to jsou nesmysly, to si nechám na jindy, ale v jedné věci jste se usvědčil, v tom Green Dealu, vy jste řekl, že jste nic neschvaloval, a pak jste v druhé větě řekl, že jste vyjednal při tom schvalování výjimku a že jste tu výjimku prosadil. Tak buďto jste vyjednal výjimku ve schváleném Green Dealu, který jste bohužel odsouhlasil, nebo se nic takového nestalo a žádnou výjimku jste nevyjednal. Obojí platit nemůže, a to jenom ukazuje, jak té evropské politice nerozumíte a jste tam nic nedokázal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…