Premiér Sobotka poprvé odpovídal na interpelace poslanců

08.02.2014 19:34

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve čtvrtek 6. února 2014 poprvé ve Sněmovně čelil dotazům opozičních i koaličních poslanců.

Premiér Sobotka poprvé odpovídal na interpelace poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka řeční ve sněmovně

Dvouhodinové interpelace předsedy vlády zahrnovaly zejména otázky na plány nového kabinetu v oblasti daňových paušálů, valorizace důchodů a regulačních poplatků.

Vládní koalice s většinou regulačních poplatků nepočítá

Koaliční vláda chce občany osvobodit od placení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Od 1. ledna 2014 byl zrušen regulační poplatek za jeden den pobytu pacienta v lůžkovém zařízení, což bylo důsledkem rozhodnutí Ústavního soudu na základě stížnosti poslanců ČSSD. „Nově vznikající koalice se touto otázkou přirozeně zabývala. Shodli jsme se na tom, že z hlediska přístupu ke spoluúčasti pacientů a s ohledem na to, že se dramaticky zvyšovala hotovostní spoluúčast pacientů na financování zdravotní péče, koalice už nebude chtít obnovit vybírání poplatků za pobyt v nemocnici,“ řekl premiér během interpelací.

Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje návrh, jakým způsobem by se mohl nemocnicím kompenzovat výpadek v příjmech za zrušený poplatek. „Ministr zdravotnictví připravuje do vlády návrh na to, abychom poskytli kompenzaci v rámci systému zdravotního pojištění v rozsahu cca 2 miliard Kč. Tyto prostředky bychom použili ze zdrojů vládní rozpočtové rezervy ještě v průběhu roku 2014,“ vysvětlil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.