Richterová (Piráti): Navrhujeme pravidelné navyšování rodičovského příspěvku

15.03.2023 20:41

Místopředsedkyně poslanecké sněmovny Olga Richterová dnes představila komplexní návrh Pirátů na zvýšení a pravidelnou valorizaci rodičovského příspěvku.

Richterová (Piráti): Navrhujeme pravidelné navyšování rodičovského příspěvku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Richterová

Ta by se měla odvíjet spravedlivě od výše průměrné mzdy, protože právě tu v období péče rodičovský příspěvek nahrazuje. Rodičovský příspěvek se totiž léta nezvyšoval, zatímco ceny potravin či energií letěly nahoru. V souvislosti s podporou rodin spolupracují dále Piráti s Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) na novele zákona o dětských skupinách, která zlepší dostupnost předškolní péče. Upozorňují také na to, že pro rodiče je důležitá přímo garance místa pro jejich dítě v předškolním zařízení. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49427 lidí

„Podle našeho názoru má stát utvářet dobré podmínky pro všechny skupiny obyvatel. Jsme kupříkladu rádi za navyšování a valorizaci důchodů, a stejně tak chceme myslet na rodiny s malými dětmi. Rodičovský příspěvek zamrzl v roce 2020 a jeho reálná hodnota neustále klesá. Jeho zvýšení, resp. reálné dorovnání a pravidelnou valorizaci jsme za Piráty prosazovali už v minulosti, ale hnutí ANO to smetlo ze stolu. Nyní diskutujeme s koaličními partnery o možném zlepšení, kdy jsme za Piráty předložili i konkrétní návrh s výpočtem. Jsem ráda, že se nám postupně daří s jednotlivými stranami najít na podpoře rodin shodu,“ uvedla Olga Richterová. Ta se podporou rodin zabývá dlouhodobě a dnes představila tři konkrétní možnosti výpočtu pravidelné valorizace rodičovského příspěvku, které by se odvíjely nikoli od inflace, jako je tomu třeba u důchodů, ale od výše průměrné mzdy, a tím pádem od vývoje české ekonomiky.

„Náš pirátský návrh k jednání s koaličními partnery je mezi devíti až jedenáctinásobkem průměrné mzdy v předminulém roce od data narození dítěte. To konkrétně znamená, že pro letos narozené děti se použijí data o průměrné mzdě z roku 2021 a když vezmu desetinásobek, byl by to nárůst ze současných 300 tisíc na zhruba 378 tisíc, což je při čerpání do tří let věku dítěte nárůst o 2450 korun měsíčně. To už je významná pomoc v dnešní nelehké době ekonomické krize,“ vysvětlila Richterová.

Pro rodiče je ale stejně tak klíčová i dostupnost předškolní péče. Olga Richterová se proto s MPSV podílí na přípravě novely zákona o dětských skupinách. Jejím cílem je přenést do České republiky dobrou praxi fungující jinde, a zajistit rodičům kvalitní a dostupnou předškolní péči.

„S kapacitou péče o malé děti jsme na tom téměř nejhůře v Evropské unii, přitom je to další velmi důležitá věc, kterou rodiny potřebují. Novela zákona o dětských skupinách, kterou již řadu měsíců řešíme společně s Ministerstvem práce a sociálních věcí, pomůže v tom, že kromě doposud běžných předškolních zařízení budou mít rodiče další dobrovolnou alternativu a možnost volby, kam svoje dítě umístit. Připravujeme zavedení takzvaných Tagesmutter, denních tet, což jsou malé skupinky dětí ze sousedství hlídané v jedné domácnosti. Novela je už téměř připravena a počítá se v ní s podporou státu,“ upřesnila místopředsedkyně Sněmovny. Podle ní je důležitá jak dobrovolnost a možnost volby, tak rovněž garance.

„Za Piráty je důležité, aby bylo rodičům místo pro jejich dítě v jakémkoli předškolním zařízení garantováno. Na začátku za nás má jít o děti tříleté, kde již sice garanci v zákoně máme, ale praxe za tímto dost pokulhává, časem ale i pro děti dvouleté. Ať si rodiče mohou reálně vybrat. V sousedním Německu je garance místa pro děti již od jednoho roku. Znovu opakuji, že jde o dobrovolnost. V případě, že chce rodič pracovat, třeba na částečný úvazek, má mu stát vycházet vstříc, vyplatí se to totiž všem a vede to i k vyšší porodnosti,“ dodala Richterová.

Klíčová je samozřejmě i otázka financování. „Podpora rodin nejde rozhodně na dluh. Málo se to ví, ale usnadněním zapojení rodičů na trh práce lze státní kasu posílit až o 15 miliard ročně skrz daně a odvody. A to i po odečtení nákladů na školky a další. Díky kratší době strávené mimo trh práce navíc mívá daný rodič celoživotně vyšší příjem, což je opět výhodné nejen pro dané lidi, ale v důsledku i pro veřejné finance. Studie a zkušenosti navíc dokládají, že tam, kde jsou pro rodiče příznivě nastavené podmínky i dostatečné kapacity předškolní péče, lidé mnohem více uvažují o druhém a třetím dítěti. Tedy stoupá porodnost. Což zase hraje roli například u udržitelného systému důchodů,“ uzavřela místopředsedkyně Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

19:05 Havlíček (ANO): Pane premiére, neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek?

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě