Richterová (Piráti): Pomáhat lidem v sociálně vyloučených lokalitách musíme cíleně a systematicky

14.03.2023 22:21 | Tisková zpráva

Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, spolu s Lucií Fukovou, vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny, a se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a organizace věnující se sociálním službám v pondělí navštívili sídliště Borek v České Třebové, které je ohrožené sociálním vyloučením.

Richterová (Piráti): Pomáhat lidem v sociálně vyloučených lokalitách musíme cíleně a systematicky
Foto: Screen Prima CNN
Popisek: Olga Richterová na Primě CNN

Mezi problémy, které přítomní řešili, byla školní docházka mladistvých, užívání drog a posílení sociálních služeb na sídlišti Borek. Shodli se také, že budou i nadále spolupracovat a aktivně se zapojí do zlepšení života místních obyvatel.

Sídliště Borek je největší sociálně vyloučenou lokalitou v Pardubickém kraji. Velkou část problémů se zde snaží řešit organizace Naděje, která v kraji funguje přes 30 let. Součástí pondělní návštěvy proto byla i schůzka s pracovníky Naděje a se zástupcem Agentury pro sociální začleňování Romanem Matouškem.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

„Jedním z hlavních témat bylo dokončování školní docházky. Řada mladých v lokalitě má sice absolvováno devět povinných let, ale nedokončila základní vzdělání. Bavili jsme se s paní místostarostkou Válkovou, pracovníky Naděje i zástupcem Agentury pro sociální začleňování Romanem Matouškem o nutnosti umožnit dokončení základního vzdělání spolu s určitou formou vzdělávání středního, a o konkrétních receptech, jak takovou nabídku do České Třebové přinést. Nejdůležitější je totiž umožnit studium přímo ve městě, dojíždění je obrovská bariéra a internát ze zkušenosti místní mladí po dvou až třech měsících opouštějí,“ poznamenala k návštěvě místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

„Ráda bych tu přímo na místě ocenila dosavadní práci sociálních pracovníků organizace Naděje, pedagogických pracovníků, asistentů prevence kriminality a zástupců města. Je vidět, jak je důležité efektivně plánovat služby na míru dané lokalitě a zapojovat všechny dotčené z majority i romské minority. České Třebové přináším nabídku spolupráce v oblasti sociálního začleňování a nastavování modelu spolupráce místních aktérů, což se netýká jen osob žijících v sociálně vyloučené lokalitě Borek. Na řešení palčivých problémů se musíme podílet všichni, jen tak můžeme očekávat lepší výsledky ohledně vzájemného soužití, pochopení se a celkového zlepšení života lidí,” sdělila vládní zmocněnkyně Lucie Fuková s tím, že je podle ní vidět, jak je důležité efektivně plánovat služby na míru dané lokalitě a zapojovat všechny dotčené z majority i romské minority.

„Dnešní návštěvu vnímám jako užitečnou, protože jsme společně diskutovali konkrétní kroky, které mohou pomoci s řešením dlouhodobých problémů na sídlišti Borek. S paní Fukovou jsme se dohodly na postupech pro podporu rodičovských kompetencí a aktivit. S panem Matouškem jsme řešili možnosti spolupráce s agenturou pro sociální začleňování, která nám může pomoci s využíváním dotačních titulů,” shrnula přínos návštěvy místostarostka České Třebové Petra Válková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…