Rozvoral (SPD):Proti korespondenční volbě budeme bojovat všemi zákonnými prostředky

25.01.2024 17:17 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD):Proti korespondenční volbě budeme bojovat všemi zákonnými prostředky
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

neschopná Fialova vláda se korespondenčními hlasy ze zahraničí snaží udržet u moci za každou cenu. Podle české Ústavy mají být volby tajné, rovné a přímé, což vládními poslanci navržená korespondenční volba neumožňuje. SPD bude všemi zákonnými prostředky bojovat proti zavedení korespondenční volby. Ve čtvrtek se bude ve Sněmovně jednat na návrh opozice o možnosti zavedení celostátního referenda do českého právního řádu. Jsme proti návrhu ministerstva spravedlnosti na zavedení fixní srážky ze mzdy či z důchodu u exekucí. Postihlo by to nejzranitelnější občany. Vláda Petra Fialy hodila zdravotně postižené spoluobčany přes palubu. Hnutí SPD bude nadále bojovat za zdravotně postižené občany. Na konferenci o budoucnosti České republiky, Evropy i světa, kterou pořádají poslanci SPD, vystoupí i bývalý prezident republiky Miloš Zeman.

1. Neschopná Fialova vláda se korespondenčními hlasy ze zahraničí snaží udržet u moci za každou cenu. Podle české Ústavy mají být volby tajné, rovné a přímé, což vládními poslanci navržená korespondenční volba neumožňuje. SPD bude všemi zákonnými prostředky bojovat proti zavedení korespondenční volby.

V minulém týdnu začala Sněmovna projednávat návrh vládních poslanců na zavedení korespondenčního hlasování pro občany ČR žijící dlouhodobě v zahraničí. Způsob projednávání formou poslaneckého návrhu, který neprošel Legislativní radou vlády, a který je projednáván navíc prostřednictvím mimořádné schůze, je účelový a má za cíl mimo jiné odvést pozornost od důležitých věcí, které by měla pětikoalice řešit. Jedinou představitelnou variantou je pro nás zamítnutí návrhu ihned v jeho prvním čtení.

Důvody zůstávají stejné. Volba má být dle české Ústavy tajná, rovná a přímá, což vládními poslanci navržená korespondenční volba neumožňuje. Strany pětikoalice chtějí měnit volební pravidla a hodlají si vyrobit voliče prostřednictvím korespondenční volby ze zahraničí tím, že hlasování bude umožněno těm, kteří prohlásí, že mají české kořeny, a to až do 4. generace potomků českých imigrantů do zahraničí, kteří nikdy nežili v ČR, neplatí tady daně a ani neumí česky.

Zatímco u nás lidem dnes není ani umožněno volit s propadlými doklady, v tomto případě má být v rámci korespondenční volby umožněno hlasování v zahraničí například na základě jakéhosi prohlášení v podstatě komukoliv. Jde přitom o statisíce osob, které by tak měly prostřednictvím korespondenčního hlasování ze zahraničí možnost zvrátit výsledky voleb vygenerované českými občany žijícími v ČR. Neschopná a neúspěšná vláda Petra Fialy se tak prostřednictvím korespondenčních hlasů ze zahraničí snaží udržet u moci za každou cenu. Hnutí SPD bude i nadále všemi zákonnými prostředky bojovat proti zavedení korespondenční volby do našeho volebního systému.

2. Ve čtvrtek se bude ve Sněmovně na návrh opozice jednat o možnosti zavedení celostátního referenda do českého právního řádu.

Tento čtvrtek se bude na mimořádné schůzi Sněmovny jednat o možnosti zavedení celostátního referenda, tedy všelidového závazného hlasování občanů, do českého právního řádu. Opozice to podporuje, ale Fialova vládní pětikoalice se staví proti. Jde o témata, která má hnutí SPD již ve svém názvu a které formovalo jako své základní programové priority právě na myšlenkách přímé demokracie. Požadavek na naplnění české Ústavy v podobě vypracování a schválení funkčního zákona o všeobecném celostátním závazném referendu bez omezení okruhu témat a otázek, o kterých se hlasuje, je myšlenkou, kterou vneslo do veřejného prostoru a politické diskuse právě hnutí SPD.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.