Rozvoral (SPD): Vláda nechce řešit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými!

05.04.2022 9:02

Na 16. schůzi Poslanecké sněmovny byla dne 24. března 2022 v rámci opozičního okénka zařazena na náš návrh k projednání novela zákona z dílny hnutí SPD, kterou se mění zákon o pomoci v hmotné nouzi.

Rozvoral (SPD): Vláda nechce řešit zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

K tomu jenom dodám, že každý čtvrtek v týdnu, kdy je plánované jednání PS, a to v čase od 18 do 21 hodin jsou navrhovány na projednání novely zákonů opozičních stran. Naše hnutí už podalo více než dvacet novel zákonů k projednávání, a tak si každý umí dobře spočítat, jak těžké pro nás bude některé naše zákony protlačit do zdárného konce. A to je tu ještě se svými zákony hnutí ANO.

Hnutí SPD se problematice spravedlivého přerozdělování sociálních dávek dlouhodobě zabývá a už v minulém volebním období před třemi roky předložilo k projednání novelu zákona o hmotné nouzi, neboť prosazuje, že příjemci sociálních dávek musí dodržovat nastavená pravidla. Solidarita a pomoc potřebným je trvalým a samozřejmým projevem každé vyspělé demokratické společnosti, ale pokud se většinová společnost skládá na pomoc ohroženým skupinám spoluobčanů, tak oprávněně očekává, že tato pomoc bude využívána k účelu, pro který je určena, a že se její příjemci budou chovat v souladu s právním řádem a v obecné rovině i v souladu s pravidly slušného a ve společnosti obvyklého chování.

Našim poslancům v čele s Lucií Šafránkovu se podařilo do návrhu změny zákona o hmotné nouzi zapojit i poslance z jiných poslaneckých klubů, kteří přispěli s celou řadou pozměňovacích návrhů. Nakonec to skončilo tak, že těsně před posledním hlasováním vloni v létě ho zablokovali poslanci z Pirátské strany, čímž dali jasně najevo, že oni všechny ty, kteří zneužívají sociální dávky, podporují. Doplatili na to nejvíce, a stále doplácejí, všichni slušní a pracující občané. Návrh zákona v žádném případě nepoškodí občany, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory či zdravotně postižené. Postihne pouze ty, kteří sociální dávky vědomě zneužívají, práci si nehledají, ač jsou práceschopní, a podvádí naše úřady a naše občany, daňové poplatníky.

Nakonec byla tato novela na základě návrhů poslanců Jana Bureše a Jana Bauera z koalice SPOLU vrácena zpátky předkladatelům k dopracování, čímž vlastně byla odsunuta na neurčitou dobu. Z celkového počtu 148 přihlášených poslanců hlasovalo pro vrácení 82, proti bylo 66 poslanců. Poslanci vládní pětikoalice opět prokázali, že jim nezáleží na našich slušných a pracujících občanech. 

Naše hnutí SPD jasně říká, že tento náš návrh novely zákona o hmotné nouzi v žádném případě neohrozí ani jednoho slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční pomoc, a naopak přinese úsporu do státní kasy ve výši půl miliardy korun. Tyto ušetřené finance budou moci být směřovány těm, kteří pomoc státu formou sociální dávky opravdu potřebují a mají na ní prokazatelný nárok. V hnutí SPD slibujeme, že budeme dál ze všech sil bojovat za to, abychom ukončili zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…